Innebandy i ungdomsrådet - Innebandy.se
2010-01-18 13:14

Innebandy i ungdomsrådet

Innebandyn tar mer plats i idrottssverige. Nu har Johan Carlsson blivit invald i RF:s och SISU:s ungdomsråd för perioden 2010-2011.

Johan är med i Värmlands IBF:s styrelse och Hagfors IBS styrelse, och är även sportchef för Hagfors IBS. Johan har tidigare medverkat i en del av SIBF:s ungdomsdelaktighetsarbete och satt med i den tidigare Utvecklingskommittén.

Att Johan, som är en av åtta personer i rådet, har många bollar i luften råder det ingen tvekan om. 

– Det är en hel del bollar i luften, det kan man helt klart säga. Jag har försökt att sortera ut det man vill göra, men det jag håller på med nu brinner jag verkligen för. Jag studerar fortfarande, så jag kan planera min tid lite efter eget huvud och har inget jobb som jag måste vara på mellan sju och fyra vilket underlättar, berättar Johan.
 


Med Johan Carlsson har innebandyn fått en plats i RF:s ungdomsråd.


RF:s och SISU:s ungdomsråd arbetar med ungdomsfrågor inom RF och första mötet med Johan Carlsson som representant blir 18-19 januari.

– Ungdomsrådet jobbar på uppdrag av SISU:s förbundsstyrelse och Riksidrottsstyrelsen och ska bevaka frågor om ungdomsdelaktighet och ungdomsinflytande i svensk idrott. När styrelserna vill ha ett ungdomsutlåtande inom en specifik fråga eller angående en diskussion kan de vända sig till ungdomsrådet, berättar Sandra Mattsson, ungdomsrådets kontaktperson hos SISU och Riksidrotten.

– Det handlar också om att deltagarna i ungdomsrådet ska sprida sina erfarenheter från sina respektive idrotter, men också att de får med sig kunskaper och erfarenheter från andra idrotter som de kan ta med tillbaka till sin egen idrott.

Vad är det för frågor de kommer att behandla?
– Det är mycket upp till dem som sitter i rådet att prioritera vad som är viktigt. De har nyligen tagit en lite mer långsiktig plan där de vill jobba för att varje specialidrottsförbund ska ha någon form av strategi för hur man jobbar med ungdomsdelaktighet. Det har de själva tagit på sig som uppgift.

Johan Carlsson vet i alla fall vilken fråga han brinner för.

– Jag har ett stort intresse för det här generellt, men för mig handlar det mycket om att få in fler unga ledare inom idrotten. Det finns ett stort antal unga personer runt om i Sverige som vill vara ledare eller skulle passa som ledare, men som kanske inte får rätt stöd från omgivningen. Bara för att de lägger av med sin idrott på grund av skador eller annat, så kanske man vill vara aktiv på andra sätt, till exempel som ledare.

Johan berättar att han själv alltid har fått stöd i sin roll som ung ledare, och att det är en anledning till att ha nått den position han har idag.

Johan Carlsson kommer också tack vare sin plats i ungdomsrådet att vara med på Idrottsgalan, och blir därmed den tredje innebandypersonen tillsammans med Svenska Innebandyförbundets ordförande Lars-Gunnar Tjärnquist (som också valts in i idrottsakademins styrelse) och Niklas Jihde (som valts in i idrottsakademin) som kommer att finnas med under galan.

Tjärnquist har varit med på Idrottsgalan tidigare, men han är den enda innebandypersonen som varit representerad. Nu utökas det alltså med Jihde och Carlsson, men att det inte funnits fler representanter genom åren förvånar Johan.

– Även om innebandyn är så pass stor som den är så är det nog många som ser oss som den nya idrotten som inte riktigt etablerat sig bland de stora och traditionella idrotterna ännu. Jag tror och hoppas att det ändras nu.

Författare: Jonas Gustavsson


Läs mer:
Johan Carlssons blogg

Äntligen innebandy i Idrottsakademin
Tjärnquist med i Idrottsakademin