2010-01-13 06:59

Ett unikt arrangemang

Student-VM i innebandy i Umeå ska bli ett unikt arrangemang. I alla fall om man får tro Niklas Ekblom, en av projektledarna bakom turneringen.

– Vår ambition är att skapa ett arrangemang som inte gjorts tidigare inom innebandyn, berättar Niklas Ekblom.

– Det känns som att vi är ganska trygga i just arrangemangsbiten, och vi har bra arrangemang på Iksus hemmamatcher. Vi testar nya grejer hela tiden.

Niklas Ekblom och hans Iksu är inte rädda för att titta på nya möjligheter för att utveckla matcharrangemangen.

– Vi har tittat väldigt mycket på ny teknik och hur man ska kunna involvera den inför, under och efter matcherna. Vi har till exempel tittat på hur man skulle kunna mäta skotthastigheten mitt under matcherna, bara för att nämna ett exempel.

 
 
Iksuhallen - en av spelplanerna i Student-VM i Umeå.


Tanken är att arbeta mycket mer arrangemanget kring student-VM, dels för att höja turneringens status, dels för att locka mycket publik till matcherna. Förutom ny teknik, är också interaktivitet med publiken en viktig del.

Där har man redan testat nya grepp.

– Nu senast, precis innan jul, så införde vi mentometerknappar till publiken under Iksus matcher. Istället för att betala 20 kronor för en boll man ska kasta i pausen, så får man betala 20 kronor för en mentometerknapp, berättar Niklas.

– Sedan ställer vi frågor på storbildskanonen under matchen. Det kan vara ”vilken spelare gör nästa mål” och så finns det tio alternativ, ”vilket lag gör nästa mål” eller ”vem tycker du var matchens lirare” – och då röstar publiken och man ser i realtid hur staplar med resultat växer på storbildsskärmen. Bara en sådan sak som matchens lirare blir en helt annan sak när publiken får rösta fram den bäste. Det har varit uppskattat, så det kommer vi att fortsätta med. Det är också en sak som vi kan ta med oss till student-VM, men vi har fler grejer som vi vill testa under den turneringen.

Niklas Ekblom berättar också att innebandyintresset är stort i Umeå, och att publiken finns. Det handlar bara om att locka dem till student-VM – och det ska bland annat göras med ett unikt arrangemang.

– Idrotten har alltid varit viktig i Umeå. Det som också är roligt är att vi har lika mycket fokus på dam- och herridrotten. Det är väldigt brett allmänt idrottsintresse, men innebandyn är riktigt populär.

Uppladdning inför Student-VM 


Författare: Jonas Gustavsson