2010-01-09 11:00

”Det vimlar av bra forwards”

SDF-SM i Linköping är över, och U19-herrlandslagets förbundskapten Jan Gustafsson berättar om sina intryck från turneringen.

Jan Gustafsson var framförallt imponerad över det offensiva spelet i P15.

– Det var väldigt bra spel från många lag där man lirar bollen bra till varandra. Framförallt var man riktigt bra under den sista tredjedelen av banan, lagen och spelarna var kreativa när det gällde att göra mål. Spelarna hade blicken för spelet och vågade slå rätt passningar, men kunde också variera och gå på egna avslut, berättar Janne.

– Det var ett jättelyft att det var så många som var delaktiga i att lira bollen till varandra och inte bara gick på egen hand.

Jan Gustafsson har berättat att fart är en av de viktigaste aspekterna som han tittar på när han letar spelare till U19-landslaget, och fart fanns det också gott om i SDF-SM.

– Farten fanns definitivt där, säger Janne.

– Det som är skoj att se är att många lag vänder spelet så snabbt. Man försöker vända spelet så fort man har erövrat bollen och man försöker utnyttja att motståndarna inte har hunnit organisera sig. Det gör man också genom att passa till varandra, och inte genom att man slår upp bollen och har några som springer efter den.

 

Janne Gustafsson fick se en fartfylld, snabb och offensiv innebandy under SDF-SM. Arkivfoto: Per Wiklund.


Sett till olika positioner var Jan Gustafsson mest imponerad av forwardssidan och bredden där.

– På forwardssidan så var det ofantligt många som var skickliga. Bland backar var antalet som vi tycker är av den typen vi söker ungefär som vanligt, menar Janne.

– Vi känner också att det fanns en hel del målvakter som var duktiga. Det var många stora målvakter, och vi vill ha stora och täta målvakter. Det innebär inte att man är körd bara för att man är liten, men generellt är det väl så att det är de målvakter som är störst och tätast som lyckas bäst.

Stockholm tog sin fjärde raka titel på P15-sidan, vilket inte överraskade förbundskaptenen.

– De har absolut flest spelare att välja mellan, det är inget att snacka om. De är också duktiga på att sätta fart på bollen och är skickliga individuellt, när läget dyker upp så smäller de in den.

All Star Team P15

Marcus Holm om F15
All Star Team F15 


Författare: Jonas Gustavsson