2010-01-27 15:22

Champions Cup på dagordningen

Den gångna helgen hade Internationella Innebandyförbundet (IFF) bjudit in de fyra ledande medlemsförbunden och deras toppklubbar för att diskutera framtiden för EuroFloorball Cup (EFC) – och införandet av nya Champions Cup.

IFF rapporterar på sin webbplats att man har frågan om de europeiska klubbtävlingarna uppe för beslut på sitt kommande styrelsemöte den 2 februari.

Det nya formatet för EuroFloorball Cup infördes 2007 och skulle höja nivån på tävlingen. IFF tycker dock att vissa klubbars val att inte delta 2009 var en tydlig signal om att turneringens upplägg måste ses över.

En av innebandygemenskapens utmaningar är att inse att klubbarna har olika behov. För vissa klubbar är EFC-kvalet säsongens höjdpunkt men för andra är det nuvarande upplägget inte tillräckligt.

Mötet i Zürich kom fram till att det inte finns anledning att göra om EFC-systemet helt. I stället handlar nu diskussionen om att dela upp tävlingen i två delar.

Detta skulle innebära en ny tävling, Champions Cup, för de främsta klubblagen i länder som ligger på plats ett till fyra i världsrankingen. Samtidigt föreslås att man behåller nuvarande EFC för lagen i länder som ligger på plats fem eller lägre i rankingen.

Tanken är att första upplagan av Champions Cup ska spelas i oktober 2011. Sex till åtta lag ska vara med på dam- respektive herrsidan.

Behållandet av EuroFloorball Cup ge ökad motivation för de deltagande lagen. I avsaknaden av toppnationerna i EFC har man nu verkligen chansen vinna en internationell titel. Segrande lag kvalificerar sig dessutom för kommande Champions Cup.

Det som ser ut att bli sista upplagan av hittillsvarande EFC-form avgörs i Lettland i oktober 2010. Mötet i Zürich underströk hur viktigt det är att alla kvalificerade toppklubbar deltar.

Artikel på floorball.org


Författare: Klas Pettersson