2010-01-08 08:12

”Bättre organiserade lag”

SDF-SM i Linköping är över, och U19-damlandslagets förbundskapten Marcus Holm berättar om sina intryck från turneringen.

Marcus Holm specialstuderade, logiskt nog, F15 för att hitta framtida landslagsspelare tull U19-damlandslaget. Han var också nöjd med det han fick se i Linköping.

– Utvecklingen går hela tiden framåt. Bredden blir starkare för varje år och lagen blir mer och mer organiserade, berättar Marcus.

– Jag tycker nog inte att spetsen blivit bredare, det är bredden som utvecklas mest. Men vi hittar våra guldkorn varje år. De här tjejerna är så pass unga att de har många år på sig att utvecklas och vi kommer att fortsätta få fram stjärn- och landslagsspelare.

Assisterande förbundskaptenen Thomas Eriksson berättade inför turneringen att han ville se att lagen redan i 15-årsåldern hade blivit bättre på att organisera sig, och det tycker Marcus Holm att de hade blivit.

– Det tycker jag verkligen. Man kan säga att generellt sett så blev det inte så mycket mål, och det berodde dels på att lagen var jämnare och att lagen inte hade några svaga länkar, dels att de är mer organiserade och att alla deltar i det defensiva spelet.

Det brukar sägas att det blir fler skrällar på flicksidan jämfört med på pojksidan…?
– Den här turneringen visade att de distrikt som inte varit med så långt upp tidigare kunde vara med och hota de etablerade distrikten. Det var många jämna matcher och få matche som drog iväg målmässigt. Det var några distrikt som gick längre än de brukar. Det är bra, för konkurrens sporrar utveckling.

 

Marcus Holm fick se bättre organiserade F15-lag i SDF-SM i Linköping. Arkivfoto: Bildbyrån.


Marcus Holm tycker att det var rätt lag – Uppland och Värmland – som nådde final, trots att de inte hade någon enkel väg dit.

– De två lag som gick till final hade de jämnaste lagen. De var bra på alla positioner och var värda att gå till final, men sedan kunde den finalen ha gått hur som helst. Båda lagen visade upp riktigt bra försvarsspel, men det går fortfarande att utveckla anfalls- och passningsspelet, menar Holm.

– På sikt måste lagen inte bara organisera sig defensivt, utan också bli bättre på att organisera sig offensivt. Alla fem spelarna måste vara med i anfallsspelet. Det var många målsnåla matcher, vilket vi inte minst såg i slutspelet. Sedan kan man också tillägga att målvaktskonkurrensen var bättre än på många år, och det har också del i att det blev ganska målsnålt över lag.

All Star Team F15


Författare: Jonas Gustavsson