”Vi borde kopiera herrsidan” - Innebandy.se
2008-01-04 11:01

”Vi borde kopiera herrsidan”

Göran Hagberg var tränare för Täby IS i nästan fyra år och meddelade för en tid sen att han slutar som tränare för laget. innebandy.se har fått en intervju med Göran Hagberg där han berättar om avhoppet och om sina tankar om daminnebandy i allmänhet.

Varför slutade du att träna Täby?
– Jag kände att motivationen och glädjen började tyna bort och då är det tungt. Den stora mysfaktorn som har präglat ledarstaben under de tidigare åren har helt enkelt försvunnit.

Vilken har din roll i Täby varit?
– Jag har varit huvudtränare för Täbys damer och det har varit en otroligt rolig resa. Jag har lärt känna många underbara människor i och runt Täby. Jag har haft min bästa innebandytid där.

Hur har hösten varit?
– Jag hade väldigt höga förväntningar och har sett fram emot den här hösten. Det är trots allt kul med elitserien. Alla förväntningar infriades; bättre spel, nya lag, spelare som utvecklas och mycket mer.

– Den största besvikelsen har väl varit skadorna på några spelare i laget, men också premiären mot Endre där jag anser att vi borde ha vunnit.

– Det roligaste var nog en liten artikel på innebandymagazinet.se om att jag har slutat. Den hade en riktigt kul vinkling och substans i texten.

Vilken anser du vara den största skillnaden mellan division 1 och Elitserien?
– Den största skillnaden är tempot, du har inte lång stund på dig. Dessutom är ju de flesta spelare bättre individuellt. Resorna är också en jätteskillnad och man bör förbereda sig för dem ordentligt. Från division 1 östra tror jag att Huddinge IK skulle kunna klara sig riktigt bra i Elitserien. De verkar ha en bra organisation, bra mix av rutin och hunger och inte minst en ny hall.

Hur har Täby klarat övergången från ettan till elit?
– Tycker att Täby klarat sig bra. Laget spelade ett snabbt och vägvinnande spel redan innan Elitserien. Täbys spelare är unga och lär sig fort vad som krävs.

Har Täby alla spelartyper som behövs för elitseriespel?
– Det som skulle behövas är lite rutin, men tjejerna lär sig ju efterhand. En spelartyp som kan hålla i bollen i anfallszon saknas, men det finns några spelare som kommer att kunna ta den rollen när de har blivit lite mer varma i kläderna.

Vilka spelare har betytt mest för laget?
– Jag måste ändå berömma allihop, för det här är ett lag med betoning på lag. Alla tillför sin del på bästa sätt och står upp för varandra. Visst finns det några som står ut lite mer än andra, men det är kollektivet som är viktigt i det här laget. Tråkigt svar, men det är sant!

Hur långt kan Täby nu i år?
– Täby har helt klart chans på slutspel redan i år, men de har hittills gjort en fantastisk prestation och kommer i alla fall att klara sig kvar. Jag är otroligt stolt över tjejerna. I framtiden tror jag att med rätt styrning och organisation så blir de farliga för vilket lag som helst, kanske redan nästa säsong.

Vilket lag i Elitserien har imponerat mest på dig?
– Balrog har imponerat allra mest på mig. De har ett otroligt bolltempo, när de vill, samt massor av bra spelare. När de är som allra bäst är det en fröjd att se dem spela. Rönnby spelar en lugn och skön innebandy och de verkar ha både full koll på allt de gör. Dessutom ser det ut som de har riktigt kul.

Vilka förändringar skulle du vilja se i damernas elitserie?
– Färre lag och inga dubbelhelger. Vi borde kopiera herrsidan tycker jag. Dessutom vore det roligt om det kunde skrivas och visas lite mer daminnebandy, det är den värd. Elitserien är en otroligt bra produkt med bra spel och många sköna lirare. Det är framförallt finess och teknik utan att det stås och bollas på egen planhalva. Med rätt marknadsföring kommer fler att få upp ögonen för Elitserien!

Vad ska du göra nu med all tid?
– Jag ska inrikta mig på min familj och vara en läktarpappa som många andra och skjutsa runt barnen till träningar och matcher. Det blir nog fullt upp ändå. Men man vet aldrig vad som händer, jag är lite rastlös.


Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon