Inför EFC: Rönnby IBK - Innebandy.se
2008-01-08 09:54

Inför EFC: Rönnby IBK

Veckans äventyr i EuroFloorball Cup blir de regerande svenska mästarinnorna Rönnbys första framträdande i internationella sammanhang. innebandy.se intervjuade Rönnbys tränare Bo Hägglöf inför avfärden till Finland.

I helgens genrep inför EFC blev det två vinster för Rönnby. Skellefteå slogs tillbaka med 7-2 och Boden vann man övertygande över med 8-3.

– Vi förväntades vinna stort i bägge helgens matcher, men det är svårt att alltid infria förväntningarna. Dessa lag har bra spelare som kanske inte alltid håller hela matchen. Vårt spel fungerade bra i 40 av 60 minuter mot bägge motståndarna. När vi möter topplag blir vi lite mer rejäla i lägena. Nu slog vi ofta en passning för mycket.

Spelarna flyger tidigt på onsdag morgon till Helsingfors och spelar sin första gruppspelsmatch under samma kväll.


Vilka förväntningar har ni inför EuroFloorball Cup?
– Ett av våra stora mål inför denna säsongen var att vinna Europacupen. Därför har vi också satsat mycket inför detta äventyr. Det är kanske ”once in a lifetime” man får möjligheten att delta i Europacupen och vi tänker ta chansen.


Ska Rönnby vinna ytterligare en titel? Foto: Bildbyrån

Är det någon skillnad att spela mot utländskt motstånd än mot svenskt?

– Sverige är så överlägsna internationellt i innebandy, att den modell som finns i Sverige är stark även på klubblagsnivå. Vi ska bevisa det och spela disciplinerat i vårt försvarsspel och kreativt i anfallsspelet.

Kommenta gruppmotståndarna!
– IKSU är rutinerade och har spelat Europacupen tidigare samt ett kval. De kan planera detaljer och dag för dag erfarenhetsmässigt. Jag vet egentligen ingenting om Tapanilan Erä men vår Anna Vartiainen har spelat där förra säsongen och förser mig med information. Rubene har jag försökt få information om men det har varit svårt.

På torsdag möter ni IKSU, vad har ni för känslor inför den matchen?
– Vill det sig väl, blir det minst fyra matcher mot Iksu under säsongen; två i serien och två i Europacupen. Det är två psykiskt starka lag med många matchvinnare. I serien känner vi mycket på varandra och kanske inte bryr oss 100 % om varje detalj. I en eventuell Europacup-final ställs däremot allting på sin spets och det blir extra prestige.

Hur har ni toppat formen inför EFC?
– Vi har tränat tufft i november och december, för att ha nytta av detta i Europacupen. Efter deltagande i Europacupen brukar lagen ha en mindre bra period och vi försöker förbereda oss för att vara i bra fysisk och psykisk form för att klara en viss nedgång. En match om dagen i fem dagar tär på krafterna. Det gäller att ha fingertoppskänsla för hur man matchar laget för att orka. Vi hoppas kunna vila viktiga spelare delar av matcherna i gruppen.

Vilka spelare har sett heta ut den senaste tiden?
– Helena Lundkvist har inte varit på topp under hösten även om hon har varit bra. Hon har en extra växel att lägga i och är säkert giftig när det vankas Europacup. Karolina Widar har en hög lägsta nivå och har en jämnare form än kanske Helena. Men hon är också en sådan spelare som antagligen tänder till extra i Europacupen. Sanna Tuominen sprudlar av energi och har fått vara skadefri och frisk och är att räkna med i Europacupen.

Är alla spelare tillgängliga?
– Jadå. I helgen fick alla speltid och alla är friska och fulla av energi inför uppgiften.

Dietlikon ska spela i kjol. Har ni några ess i rockärmen?
– Vi har resonerat en hel del, men jag har lämnat den uppgiften till tjejerna. Vi har inget officiellt uttalande, men vi kanske ska möta upp med något ännu vulgärare. Jag tycker att det är larvigt att spela i kjol och att det bara förstärker de fördomar som finns.

Vilka lag spelar final på söndag?
– Det blir Rönnby mot IKSU! Jag vill i alla fall tro på det. De bästa spelarna i världen finns i Sverige och därför bör dessa två lag spela final. Vi har extremt många spelare i Sverige som är bättre än de utländska lagens bästa spelare. Det är svårt att tippa vilket lag som vinner, men jag hoppas givetvis på Rönnby.


Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon