2008-01-08 14:54

Inför EFC: IKSU

Under tisdagen reser IKSU till Finland och EuroFloorball Cup. För IKSU:s del blir det precis som för Warberg deras tredje raka Europacup. innebandy.se har intervjuat IKSU:s tränare Curt Söderström.

IKSU reser till Vantaa och EuroFloorball Cup under tisdagen. Resan går via båt från Umeå till Vasa och därefter buss till Vantaa.
– Tanken är att vi ska vara framme till det tekniska mötet på tisdag kväll, säger IKSU:s tränare Curt Söderström. 

Ni tappade oväntat poäng mot Täby i söndags. Vad berodde det på?
– Innebandy går ut på att göra mål. Vi gjorde inte tillräckligt många. Täbys målvakt var otroligt duktig och trots att vi vann skotten med 47-23, vann vi inte matchen. Vi har haft ett för långt matchuppehåll i serien och tappat matchtempo. I början av december mötte vi Pixbo och Engelholm och har sedan dess inte haft några seriematcher alls. Nu spelar vi nio matcher på 14 dagar om vi når final i EFC, konstaterar Söderström.


Vilka förväntningar har ni inför EuroFloorball Cup?
– Vi är lite oroliga eftersom vi inte har fått till vårt spel i helgens matcher. Spelet fungerar inte riktigt som det ska och kanske beror det på det träningsupplägg i december som vi valde. Vi ska nå semifinal och vi borde slå det finska laget då vi tidigare har haft lätt mot finska lag, tror Söderström.


Ska IKSU vinna en titel igen efter två finalförluster förra året? Här är det
guldjubel från SM-finalen i Globen 2006. Foto: Bildbyrån

Blir det någon skillnad att spela mot utländskt motstånd än mot svenskt?
– Utländska lag spelar lite annorlunda, de har inte lika bra försvar som de svenska lagen. Det blir nog ett öppnare spel. Däremot brukar de schweiziska lagen bygga sitt spel på stor rörlighet samt snabba passningar och vara riktigt bra.

Kommentera era gruppmotståndare!
– Rönnby är ett riktigt bra lag och vi mötte dem i en tuff match i serien i november. De borde vara favoriter i cupen. Tapanilan Erä vet jag egentligen ingenting om, men de spelar nog som de flesta finska lag; bågar in, droppar och kommer sällan till skott. Rubene är inget märkvärdigt lag och vi har tidigare vunnit med tvåsiffrigt mot dem. Det är en tuff lottning, men arrangören var tvungna att göra så . Vi har ju kvalat in till cupen, fast vi i praktiken är bättre än vissa länders mästare.

På torsdag möter ni Rönnby. Vad tror du om den matchen?
– Bägge lagen vill givetvis vinna matchen. Det står prestige på spel. Detta blir ju en ny upplevelse för Rönnby, som ska spela fem matcher på fem dagar. De är annars vana vid att matchas hårt och spela på två femmor.

Hur har ni toppat formen inför EFC?
– Vi fokuserar på serien i första hand och har lagt fokus på intervallträning och styrka. Vi får bättre kondition men tappar lite i snabbhet. Vi har kört ganska så hårt.

Vilka spelare har sett heta ut den senaste tiden?
– Jag vill framför allt nämna två spelare. Den ena är Frida Stenvall som har blommat ut rejält och är fantastiskt bra. Den andra är Josefina Eiremo som tar för sig mer i närkampsspelet, har bra spelförståelse och är väldigt snabb. Givetvis har Malin Eriksson och Namita Andersson överraskat med sina landslagsplatser.

Är alla spelare tillgängliga för EFC-spel?
– Ja, det är de även om vi har några lättare förkylningar.

Dietlikon ska spela i kjol. Har ni några ess i rockärmen?
– Att spela i trosor kanske? Jag kan inte förstå varför man måste spela i kjol men vill de det är det väl bara att göra det. Vi har tyvärr inga nya Kameruntröjor heller.

Vilka lag spelar final på söndag?
– Jag hoppas på IKSU och Rönnby. Det svenska landslaget är bäst i världen och jag hoppas att vi kan visa att svensk klubbinnebandy även är det. Det är en helt öppen affär mellan oss och Rönnby.


Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon