2008-01-08 15:33

Inför EFC: AIK

Sist ut i vår intervjuserie inför EFC är de regerande Europacupmästarna AIK som efter en säsong med blandade resultat åker till Finland för att försvara sitt EFC-guld. innebandy.se har fått en intervju med AIK:s lagkapten Peter Fischerström.

Hur har ni förberett er inför Europacupen?
– Vi hade egen träning under julhelgen. Sedan hade vi ju match i söndags så vi var ju tvungen att fokusera lite på den också. Men vi har ju haft fokus på EFC i vår säsongsplanering så där har vi lagt upp träningen för att vi skall vara i form till Europacupen.

Hur känns formen nu inför Europacupen?
– Det gick ju väldigt bra i söndags mot Balrog så det får väl ses som en bra värdemätare. Vi har haft lite skavanker i truppen men allt känns bra nu och det känns att formen är rejält på uppgång.

Vad kommer att krävas av er för att ni skall kunna försvara ert Europacupguld?
– Det gäller att vi är bäst när det verkligen gäller. Det är tightare i år med många bra lag så det gäller att försöka vara så effektiva som möjligt genom hela turneringen. Man måste också försöka hushålla lite med krafterna då vi spelar så många matcher på så kort tid.


Ska Peter Fischerström få höja EFC-pokalen även i år? Foto: SIBF
Det har varit lite blandade resultat under hösten. Allt från riktigt bra resultat till riktiga bottennapp. Vad beror det på?
– De riktiga bottennappen är väl Warberg och även Falun hemma. Falun tyckte jag ändå vi spela bra emot, vi fick bara inte in bollen. Mot Warberg så blev vi totalt sönderkontrade. Men i övrigt tycker jag ändå att det gått hyfsat.

– I början av säsongen testade vi lite nya grejor så då visste vi att det kunde komma lite bakslag. Sedan är det ju så att självförtroendet stärks när man vinner och då blir det också enklare att vinna nästa match. Jag tycker också att det är en jämnare serie i år jämfört med tidigare år.

Ni ligger på en tredjeplats i SSL efter 13 omgångar är ni nöjda med det?
– Jag tycker att det gått mycket bättre och bättre och sen serien vände har vi vunnit mot Järfälla med 5-1 och Balrog med 6-1. I början av serien spelade vi 3-3 och 5-3 mot de lagen vilket jag tycker är ett bevis på att vi är bättre nu. Om man ser till vissa bottennapp så tycker jag ändå att vi kan vara nöjda med en tredjeplats för tillfället.

Ni spelar i samma grupp som Wiler Ersigen (Schweiz), Tatran Stresovice (Tjeckien) och Viking Roma (Italien). Hur bra koll har ni på era motståndare?
– Våra tränare Mikael Karlberg och Ulf Hallstensson har nog bra koll på åtminstone de två första lagen. Sedan är det väl ingen som har någon koll på Viking Roma eftersom knappt någon sett dem spela? Men jag tror ändå vi har hyfsat koll på spelarna som spelar där eftersom många är gamla välkända lirare.

Vilka spelare i AIK måste kliva fram och lyckas för att AIK ska räcka ända fram i år också?
– Det är väl de gamla ”stötarna” som Niklas Jihde, Conny Vesterlund och även jag själv. Sedan har Mats Carlsson imponerat mycket under säsongen. Men när man spelar fem matcher på så kort tid måste alla i truppen bidra. De mer etablerade spelarna kan inte dra hela lasset själv utan både tredje- och fjärdefemman måste visa att man kan producera.

När jag snackade med Niklas Jihde för någon månad sedan sade han att ni gamla ”stötar” som du uttryckte det tänder till extra när det blir viktiga matcher som vid Europacupen eller slutspel. Stämmer det tycker du?
– Ja det är klart att det ger en liten extra kick. Jag har funderat en del på det och det är som att man inför en match alltid är laddad men vid viktiga matcher tänder man till lite extra och får mer energi och blir framförallt mer fokuserad. Det är som att man får en extra adrenalinkick.

Hur är läget i truppen inför Europacupen? Några skador eller sjukdomar?
– Nej vi har faktiskt inga sjukdomar i laget för tillfället. Vi har haft lite småskavanker, jag hade ryggskott i mellandagarna och Conny Vesterlund stod över matchen i söndags men det skall inte vara någon fara nu.

Vilka lag tror du kommer att mötas i finalen?
– Jag tror att det blir AIK – Warberg, en repris av fjolårets Europacupfinal.


Författare: Johan Norberg