2006-01-03 10:30

Uppdrag: revansch

2005 var inget lyckat år för svensk del i den internationella innebandyn. Nu inleds ett nytt år med att Iksus damer och Warbergs herrar reser till Tjeckien för att försöka vinna tillbaks pokaler, heder och respekt.

Jämfört med andra innebandyländer har Europacupen fört en ganska lågmäld tillvaro i Sverige genom åren. Kanske just för att vi har dominerat denna cup så totalt. Under flera år var det så att Europacupens finalpass var en helsvensk uppgörelse. Den enda gången svenska lag förlorade var i finalen mot det andra svenska laget…

Sett ur det perspektivet borde årets upplaga av turneringen, som avgörs i tjeckiska Ostrava, vara intressantare än någonsin!

Situationen är helt ny: för svensk del handlar det om att jaga i stället för att jagas. Bytet är inte bara pokaler och medaljer, utan även återvunnen heder och respekt.

EC-bakslaget i Schweiz inledde ett 2005 som inte alls blev sportsligt lyckat för Sverige i den internationella innebandyn. I Europacupen 2005 skrapade de tre svenska lagen ihop en silverplats och två fjärdeplatser. Balrogs herrar och Örnsköldsviks damer blev första svenska lagen någonsin i EC-sammanhang att missa medalj. Pixbo Wallenstams herrar gick förvisso till final men där inkasserade men en rekordförlust (1-9) mot Wiler-Ersigen.

2005 ja, året som numer är historia, fortsatte sedan som bekant med finalmiss i VM för de svenska damerna medan herrlandslaget främst blev förknippat med tre raka förluster mot Finland.

På onsdagskvällen inleds Europacupen för de svenska lagen. Både Warberg och Iksu ställs mot finskt motstånd. Warberg möter SSV medan Iksu ställs mot Tikkurilan Tiikerit.

Hela spelprogrammet finns här på turneringens officiella webbplats, där matcherna också kommer att liverapporteras

Minns du hur det har gått i Europacupen genom åren?
Damer
Herrar

 


Författare: Klas Pettersson