2006-01-25 13:30

Lundqvist största utropstecknet

Trots tre landslagsdebutanter är den största överraskningen i Jan-Erik Vaaras landslagstrupp en 24-åring som spelade sin första, och hittills enda, landskamp redan för fem år sedan. Helena Lundqvist spelar numer i Rönnby och är tillbaks i landslaget.

I truppen till Öresundskraft World Challenge återfinns tre spelare som tidigare aldrig har spelat A-landskamper; målvakten Linnéa Bergman (Södertälje IBK), backen Anna Renström (IBF Falun) och anfallaren Madelen Jonsson (Iksu). De två sistnämnda kommer direkt från U19-landslaget.

– Madelen Jonsson har varit dominant i U19-landslaget och vi har haft ett öga på henne under hela hösten, säger Jan-Erik Vaara om Iksuanfallaren som avgjorde finalen när Iksu vann SM-guld förra säsongen och har fortsatt att utvecklas.

– När det gäller Anna Renström är det verkligen en framtidsback. Hon är spelintelligent och får med beröm godkänt när det gäller spelet i man-man-situationer.

Trots de tre debutanterna, riktas de flesta blickarna mot en sensationell comeback i landslagströjan. Det är anfallaren Helena Lundqvist, numer i Rönnby IBK, som är tillbaks i blågult. Helena gjorde en landskamp i mars 2001. Då, mot Norge blev hon till och med målskytt. Matchen spelades i Lundqvists dåvarande hemstad Falun och vid landslagsdebuten var hon fortfarande bara 19 år.

Nu är Helena 24 år och har hunnit med en elitseriesejour i Halmstad också. Sedan förra säsongen spelar hon för Västeråslaget Rönnby.

– En forward som går rakt på mål. Hon är irrationell och sugen på att göra mål, säger Jan-Erik Vaara.

Hittills den här säsongen har Helena Lundqvist gjort 14 elitseriemål för Rönnby.Sveriges matcher i Öresundskraft World Challenge
Torsdag 9 februari: kl. 16.30 mot Norge
Fredag 10 februari, kl. 19.00 mot Finland
Lördag 11 februari, kl. 14.00 mot Schweiz

Mer info finns på www.worldchallenge.se


Författare: Klas Pettersson