2006-01-28 10:00

Helsingborg tillbaka över slutspelsstrecket

FC Helsingborg vann streckmatchen mot Balrog Botkyrka med 5-3 efter en tillknäppt tillställning där Skåningarna jagar slutspel och Stockholmarna försöker undvika nedflyttning.

- Vi tar tre poäng idag, och det är jag mycket nöjd med, sammanfattar Helsingborgs tränare Vidar Jonsson matchen mot Balrog som kämpade hårt och sånär höll jämna steg med Helsingborg. - Vi bjuder inte på något skönspel, men idag är det tre poäng som är det viktiga, vi visste på förhand hur matchen skulle se ut och gör det bra efter förutsättningarna, säger Jonsson.

- Fokus ligger på måndagens match mot Södertälje, men vi hade hoppats kunna stjäla en poäng här idag, säger Balrogs tränare Jimmy Mitman som inte var alltför nedslagen efter förlusten. - Med fem man på banan spelar vi jämnt med Helsingborg, men vi får inte ta så onödiga utvisningar, vi vet att Helsingborg är duktiga i numerärt överläge, fortsätter Mitman.

Till matchens lirare i Balrog utsågs en hårt arbetande Mattias Helgesson som var tillbaka i sin gamla hemmahall i Helsingborg. I Helsingborg gick priset till Peter ”Pizza” Vilkman som i dagarna skrivit på ett nytt tvåårskontrakt med klubben.

 FC Helsingborg

Balrog Botkyrka

5-3 (2-2, 2-1, 1-0)

 

FC Helsingborg började matchen bäst och tog ledningen efter en mönsterkontring redan efter knappt två minuter. Men därefter slappnade Helsingborg av och bjöd in Balrog i matchen, Balrog tackade och tog emot, och efter 13 minuter var Balrog i ledningen med 2-1. Med två minuter kvar av första perioden gjorde Helsingborg 2-2 i numerärt överläge.

Andra perioden började som den första, det var Helsingborg som återigen tog tag i taktpinnen och efter drygt tre minuter gjorde Helsingborg 3-2 genom Peter Vilkman på ett snabbt frislag. Ledningen utökades i spel fem mot tre och Helsingborg såg ut att ta ett stadigt grepp om matchen. Men när Balrog fick chansen i spel fem mot fyra kom reduceringen.

I sista perioden var det en relativt tillknäppt tillställning där Helsingborg försvarade sig och Balrog tog enkla avslut som Mattias Andersson i skåningarnas bur räddade ganska enkelt. Efter knappt halva perioden under en avvaktande utvisning rullade Helsingborg bollen bra och visade fint tålamod. Till sist kom läget och Magnus Anderberg satte 5-3 otagbart för Greger Andersson i Balrogs mål, som annars gjorde en stabil insats.

Slutet blev intensivt, Balrog tog ut målvakten och skapade flera chanser, Helsingborg hade även flera chanser att avgöra i tom bur, men missade.
 Södetälje

Dalen

6-6 (1-2, 2-3, 3-1,0-0)

 

Södertälje och Dalen möttes i för båda lagen mycket viktig match, där Södertälje kämpar för att hålla sig kvar och Dalen för att inte missa slutspel. Efter sex minuter hade Dalen gått ifrån till 0-2, men Södertälje kämpade sig in i matchen och med fem minuter kvar av första perioden kom reduceringen till 1-2. Skotten i första perioden vanns av bortalaget med 5-8.

I andra perioden började Dalen med att göra 1-3, men Södertälje reducerade till 2-3, Dalen gjorde därefter 2-4 och såg återigen ut att ta grepp om matchen. Detta upprepade sig en gång till, reducering för Södertälje och utökad ledning för Dalen. Ställningen var alltså 3-5 efter två perioder.

I sista var det Södertälje som visade vilja och efter halva perioden var det kvitterat till 5-5. Dalen återtog ledningen och missade även en straff. Med knappt två minuter kvar kvitterade Södertälje återigen och matchen gick till förlängning. Där var det Södertälje som skapade mest, framförallt tack vare två minuter i numerärt överläge. Men inget av lagen lyckades göra mål och matchen slutade 6-6.

I Dalen gjorde den specielle målskytten Andreas Carlbom två mål. I Södertälje gjorde skyttekungen Patrik Nilsson hela fyra mål.  
 Jönköping

Caperio Råsunda

6-9 (0-4, 4-2, 2-3)

 

Efter en lång svacka verkar Caperio Råsunda vara rejält på gång nu, för länge obesegrade Jönköping går det åt andra hållet. Matchen lagen emellan såg från början ut att bli en enkel match för bortalaget. 

När Patrik Hagberg genom straffmål gjorde sin fjärde poäng för dagen betydde det 0-5 efter sju minuter av andra perioden. Först då vaknade smålänningarna, och då gjorde man det ordentligt. Råsunda var rejält utspelat under andra delen av perioden och när Daniel Calebsson reducerade till 4-6 med tre sekunder kvar av andra perioden var det nog många som trodde på en vändning av hemmalaget. 

Första halvan av sista perioden blev mållös, och därefter var det Råsunda som gjorde 4-7 med knappt nio minuter kvar på klockan. Två reduceringar senare var det verkligen match och endast ett mål skiljde lagen åt. Mannen för dagen, Patrik Hagberg, var dock inte nöjd utan gjorde sitt fjärde och Råsundas åttonde mål med fyra minuter kvar. När Jönköping skulle pressa i slutet drabbades man istället av en utvisning och Råsunda kunde fastställa slutresultatet 6-9 genom femmålsskytten Patrik Hagberg.  
 


Författare: Jens Stålberg