2015-02-06 06:02

VM-hjältens kluvna känslor inför U19-avslutningen


Ellen Rasmussen blev stor hjälte i VM senast. Foto: Adam Troy

I det senaste världsmästerskapet blev hon turneringens främsta poänggörare. Ellen Rasmussen är helt klart viktig för det svenska U19-landslaget. Men i Finnkampen i helgen gör hon sina sista matcher i laget. Och det är något som grämer henne.

Ellen Rasmussen öser in poäng för sitt Malmö FBC i division 1 södra. På 17 matcher har hon gjort 47 poäng och allt tyder på att hon kommer att vinna poängligan. Hon är en målskytt av rang och det har också visat sig i U19-landslaget. I fjolårets världsmästerskap snittade hon mer än tre poäng per match och blev hela turneringens poängdrottning.

Med andra ord: Hon har varit otroligt viktig för landslaget. Men den eran håller nu på att ta slut. När Sverige möter Finland i ett dubbelmöte i Finnkampen i Malmö i helgen gör Rasmussen sina sista landskamper i U19-laget.
Och att avsluta på hemmaplan i Malmö är inget hon sätter något stort värde vid.
- Det är både kul och tråkigt. Jag hade hellre åkt iväg och spelat någon annanstans. Jag tycker att det är kul att åka buss och sådant. Men å andra sidan, nu är det många som kan komma och titta. Mitt lag och släkten. Så det är kul. Det är två sidor av allt, säger hon.

Något som hon heller inte ser fram emot är slutsignalen i den andra matchen på söndag. Då är hennes tid i U19-laget slut.
- Det är tråkigt. Vi har så roligt tillsammans. Alla är sköna och bjuder på sig själva.
Känner du ett ansvar att hjälpa de nya spelarna in i laget?
- Ja, det gör jag nog. Man vill alltid att alla ska vara med i gruppen. Eftersom jag har varit med länge får jag hjälpa till. Men det är väldigt lätt att komma in i den här gruppen. Jag var där själv för ett år sedan och då försökte många få in mig.

Räkna i alla fall med att Rasmussen vill avsluta snyggt i helgen. Kanske främst eftersom Sverige förlorade det senaste mötet med Finland.
- Jag är taggad. Det ska bli revansch.


Författare: Anton Rosenblad