2015-02-08 13:49

Perfekt avslutning på U19-eran för damerna


Sofia Joelsson (19) blev utsedd till matchens lirare mot Finland. Foto: Per Wiklund

De har vunnit VM-guld och Finnkampen tillsammans. Sveriges U19-damer fick avsluta på bästa möjliga sätt i och med vinsten mot Finland i Malmö. 4-3-vinsten var speciell för många.
– Jag hade velat spela här för alltid, säger Ellen Rasmussen.

Det blev en perfekt avslutning för de svenska U19-damerna i Baltiska hallen. Seger mot Finland i Finnkampen med 4-3 och en avtackning värdig vinnare. När slutsignalen gick innebar det nämligen slutet på U19-eran för många av Sveriges spelare som var med i Finnkampen. Förutom poängdrottningen Ellen Rasmussen har också Elsa Frisk, Josefine Keller, Jenny Hallström, Matilda Wirthig, Clara Forssén, Ellinor Berling, Hanna Garman, Ellenor Bengtsson Wester, Erica Hellberg, Sofia Joelsson, Amanda Ahola, Marlene Lennartsson och Agnes Wiklund gjort sin sista landskamp i U19-landslaget.

Hela 14 spelare alltså. Och visst har de presterat. I fjol vann många av dem VM-guld och nu även Finnkampen.
– Jag hade velat spela här för alltid. Jag vill inte bli gammal, jag hade gärna stannat kvar här ett tag till. Men jag går härifrån med positiva känslor och mycket glädje, säger Ellen Rasmussen.

Rasmussen, som har varit en av de framstående stjärnorna i laget, spelade totalt 15 matcher i den svenska U19-tröjan. Hon har öst in poäng och har på U19-nivå passerat såväl världsstjärnorna Emelie Lindström som Emelie Wibron och Anna Jakobsson. Totalt har hon noterats för 31 poäng, vilket ger henne en fjärdeplats i poängligan i U19-landslaget genom tiderna.
– Det är klart att det är kul, men det är inget jag har tänkt på, säger Rasmussen och framhåller i stället den resa laget har gjort tillsammans:
– VM-guldet var fantastiskt, det var jättespeciellt. Allt är så kul med U19-landslaget. Man träffar nya spelare och har så jäkla kul.

Förbundskapten Åsa Karlsson har varit med och sett sina spelare utvecklats under tiden de har jobbat tillsammans. Och hon har bara gott att säga om sina lirare när hon ombeds summera tiden med laget.
– Jag vet inte riktigt var jag ska börja. Det är jobbigt när det tar slut. VI har gjort en fantastisk resa från starten på Bosön, säger hon.

Karlsson menar att spelarna inte bara har utvecklats fysiskt, utan även mentalt på och utanför planen. Och hon poängterar den sköna stämning som de har i truppen.
– Det är en fantastisk grupp att jobba med. Vi har väldigt roligt i ledarstaben och det smittar av sig på spelarna. Och de gamla spelarna bjuder alltid in de nya spelarna. Det är väldigt lätt att känna trygghet och ta plats.

Straffläggningen efter matchen vann Sverige, vilket innebär att Sverige leder med 8-1 poängmässigt inför U19-herrarnas match klockan 15.15. 

Matchfakta
Sverige-Finland 4-3 (2-0, 1-1, 1-2) 

Första perioden
1-0 (14.28) Sofia Joelsson (Frida Nordling)
2-0 (16.18) Sofia Joelsson (Frida Nordling)

Andra perioden
3-0 (04.59) Klara Molin
3-1 (07.23) Oona Kauppi (Veera Kauppi) 

Tredje perioden
3-2 (05.39) Veera Kauppi
4-2 (16.42) Marlene Lennartsson
4-3 (19.34) Veera Kauppi (Sofia Leino)


Författare: Anton Rosenblad