2015-02-09 19:00

Förbundskapten Lundmark summerar VM-kvalet


Foto: Calle Ström
Sverige var som väntat överlägsna i VM-kvalet. Nästa stopp på vägen till VM är EFT i april.
- Jag är övertygad om att flera av spelarna i den här truppen kommer finnas med där, säger Lundmark.

Visst bjöds det inte på några större överraskningar under damernas VM-kval. ”Bara” 4-1 mot Polen följdes av idel storsegrar. Det blev aldrig någon riktig värdemätare för det debutantrika svenska lag som ställdes på banan. Men när det blir dags för Andras Lundmark att summera dagarna ner i Poznan, ser han ändå att det finns en hel del att ta med sig.
- För mig blev det ett extra läger och en chans att se fler spelare. Värdemätaren för oss fick bli hur vi skulle lyckas jobba individuellt med varje spelare. Vi ville se hur man tog till sig de instruktioner vi gav, både under matcherna och även vad nu man nu tar med sig hem och jobbar vidare med.
Lundmark är positivt inställd till det nya upplägget med kval och kan också se det ur ett större perspektiv.
- Någonstans är vi här för att promota idrotten. Motståndarna får ju också med sig mycket av att möta Sverige, det är jag helt övertygad om. Visst skulle det kunna vara ännu tuffare för det är fortfarande ganska enkelt att ta sig vidare. Men jag tycker det är bättre att vi gör såhär än att vissa länder faktiskt är med i VM.

”Testat saker som jag aldrig tidigare sett någonstans”
Med motståndet som bjöds fanns det knapert med utrymme för att jobba med försvarsspelet. De få försvarsmissarna som gjordes menar Lundmark kom av att fokus låg så kraftigt på press- och anfalsspelet. Däremot har han fyllt rockärmen med en del ess som han även tror kommer kunna komma till användning i tuffare bataljer.
- Det fanns vissa detaljer vi ville testa som vi tyckte föll väl ut. Det handlade främst om hur vi sätter press, saker jag ser att vi kan använda som ett överraskningsmoment, även mot mer kvalificerat motstånd. Även om vi nu inte fick testa dem fullt ut så ser jag att de fungerar och det är helt nya saker som jag aldrig tidigare sett någonstans.

”Vissa har varit bättre här än vad de är hemma.”
För Lundmark börjar nu på allvar arbetet med att komponera laget som ska försvara VM-guldet i Tammerfors i december. I den trupp som var med och ordnade VM-biljetten har hans förväntningar på vissa plan överträffats.
- Hur spelarna är som personer är alltid osäkert. Där tycker jag många av de här spelarna har överträffat mina förväntningar. Framför allt har de har visat att de har ambitionerna och viljan att vara med och konkurrera på riktigt. Och inte minst har de visat ödmjukhet och att de fungerar bra i gruppen. Det är lika viktigt det.
Lundmark talar ogärna om att enskilda spelare har överträffat sig själva rent innebandymässigt. Han hade tagit ut en trupp som han trodde på och menare snarare att han på det planet fått sina misstankar bekräftade.
- Det är kul att se att det man misstänkte verkligen finns där. Framförallt i kreativitet är det många som fått visa det. Där har vissa till och med varit bättre här än vad de är hemma. Jag tror att när man blir mindre begränsad till försvarsspel eller till klubblagets idé, så kan man blomma ut. Och fanns det frågetecken kring varför vissa tagits ut så tycker jag samtliga har visat att de var värda den här chansen.

Slutspelet blir avgörande
Nästa samling för landslaget sker i april när EFT spelas i Schweiz. Troligen kommer då många av de pusselbitar som ska läggas till VM ha fallit på plats.
- Slutspelet är det mest avgörande för spelarna när det gäller VM. Där är det tävlingsmatcher på riktigt. Där ser vi karaktärerna och givetvis är det viktigt att se hur spelarna agerar där. Jag är övertygad om att flera av de som var med nu i Polen kommer finnas med där, säger Lundmark.
Han understryker dock att dörrarna inte stängs under våren. Med den bredd som han menar finns i svensk innebandy finns det möjligheter för alla och att ingen är given i dagsläget.
- Jag är säker på att det finns fler spelare hemma som vi inte har sett i landslaget än som skulle kunna bli aktuella. Visst finns det spelare som i mångas ögon är givna men de måste också prestera. Har vi någon som går bra under hösten, då kan man ju bli en dark horse, det är klart det finns sådana möjligheter. Det har vi sett tidigare både på dam- och herrsidan, inför VM nu till exempel med Jonas Adriansson.

Framsteg även för ledarstaben
Andreas Lundmark tillträdde posten som förbundskapten för mindre än ett år sedan. Omkring sig har han en stab som också har en resa att göra. Men han tycker att de är på rätt väg.
- Varje läger gör att både jag själv och staben runtomkring mig tar steg. Men vi kompletterar varandra bra. Vi har olika spetskompetenser. Jag kanske är den som har minst men jag får vara och peta på det jag tycker är viktigt. Den här samlingen ville jag verkligen att spelarna skulle få med sig någonting hem att jobba vidare med, att de skulle åka härifrån med känslan att landslaget är något roligt och att de hade fått en relation till staben. Min känsla är att vi har lyckats på samtliga punkter.
Med Per Tjusberg jobbandes med detaljer, Jenny Hedlund fokuserandes på box- och försvarspelet och med honom själv och Åsa ”Kotten” Karlsson i mer övergripande roller, känner sig Lundmark nöjd.
- Vi har inte specat våra uppgifter utan det har mer blivit så. Sedan är vi ju plockade utifrån det vi är bra på såklart. Det är en bra mix och jag känner att vi har allt i staben. Folk som får spelarna att må bra, spetskompetens när det gäller innebandy, och sådana som ger energi in i gruppen.


Finns det något som kan stoppa er från att försvara VM-guldet?
- Nej. Hade jag fått frågan för några månader sedan hade jag varit tveksam. Jag tyckte att Finland tog steg hela tiden. Men nu tycker jag att vi drar ifrån. Vi utvecklas hela tiden och jag känner mig trygg. Finland i Finland kan bli tufft, det får man vara ödmjuk inför. Men när det blev vinst med 12-5 senast i EFT, då kände jag att vi hade jobbat rätt. Sedan kan det vända och jag har full respekt för Finland.

Vad är Finlands främsta vapen?
-
De har en otrolig spets. De har även ändrat upplägg sedan tidigare och med den nye förbundskaptenen jobbar de mer som vi gör nu. Vad jag förstått handlar det mer om att bygga lag utifrån relation jämfört med att tidigare ha utgått ifrån SISU och någon slags idé att man ska bli starka tillsammans. Den vägen de väljer nu är bättre och jag tycker de känns mer hotfulla nu. På 12 spelare är vi jämna. Men vi har en betydligt större bredd och därför tror jag att vi vinner.


Jenny Hedlund instruerar boxplay-formationen under träning. Foto: Calle ström


Frida Rydfjäll får individuell feedback av Per Tjusberg. Foto. Calle Ström


Författare: Johanna Gratjova