Gimonäs Umeå har brutit den tunga trenden - Innebandy.se
2015-02-05 06:11

Gimonäs Umeå har brutit den tunga trenden


Ett annorlunda tänk åldermässigt kan bryta trenden kring avhoppande ungdomar. Foto: Per Wiklund

I många föreningar väljer medlemmarna att sluta när de kommer upp i tonåren. Men inte i Gimonäs Umeå IF. Där har trenden vänt - tack vare ett annorlunda tänk åldersmässigt.

Under onsdagskvällen sändes det tredje avsnittet av Idrottens himmel och helvete på SVT1. Då handlade det om tidig gallring och missade stjärnor. Ett ständigt problem inom svensk idrott.
I Umeå pågår just nu forskning om varför ungdomar väljer att sluta idrotta i ungdomsåren. Inger Eliasson och Annika Johansson på Umeå universitet har forskat om vad det är som gör att flickor slutar idrotta - och hur man kan få dem att stanna kvar.

En förening som har lyckats behålla sina spelare är innebandyklubben Gimonäs Umeå IF. Efter år av avhopp valde de att ändra om upplägget inom föreningen. Tidigt slog de ihop åldersgrupper och anpassade träningarna bättre efter spelarnas nivå hellre än ålder. Och det har helt klart burit frukt.
– Tjejerna har lärt känna varandra bättre över åldersgränserna och hittills har vi inte tappat en enda spelare från den grupp vi började med. Det har verkligen fått effekt och tjejer som fortsätter förbi sextonårsåldern har en tendens att hålla på i många år till, säger ledaren Patrik Eklund till svenskidrott.se.

I Västerbotten har innebandyn sedan några år tillbaka infört ett ålderslöst seriesystem. Målet är att barn och ungdomar ska tävla på sin egen nivå.
– Låt alla fortsätta att känna sig sporrade. Det pratas mycket om hur viktig gruppen och dynamiken är för glädjen och det stämmer, men det måste inte vara den där lilla gruppen. Det fungerar att slå ihop olika grupper, säger Eklund.

Läs hela reportaget om Gimonäs Umeå IF här.
Studien, som Inger Eliasson och Annika Johansson har gjort, finns att läsa här.


Författare: Anton Rosenblad