2015-02-05 08:30

Elddop och revansch - nu träffas U19-lagen


Både herr- och damlaget i U19 spelar Finnkampen i helgen. Foto: Per Wiklund

I dag träffas U19-trupperna i Malmö för att göra sig redo för Finnkampen. För damerna är det revansch som gäller – och för herrarna ett elddop inför VM.

Baltiska hallen i Malmö står redo för de heta mötena mellan Sverige och Finland. På lördag och söndag spelas dubbelmöten för både dam- och herrlaget. Och under torsdagen samlas lagen i Malmö för att träna ihop sig.

För U19-herrarna är det här den sista träffen före VM-lägret, och sedan VM, i månadsskiftet april-maj. Därför är det viktigt att sy ihop truppen.
– Jag har haft en god känsla ganska länge nu. När vi tog ut truppen kände vi att vi har många intressanta formationer man kan testa. Stommen var vi jättenöjda med redan i Finland (på Euro Floorball Tour) och hur spelarna presterade i sista matchen. Och de som har kommit in är killar som vi har varit nyfikna på sedan tidigare. De har möjlighet att spetsa till det, säger förbundskapten Fredrik Holmgren.

Herrarna har tre träningar på schemat före helgen. Holmgren menar att det finns en trygg plan inför dubbelmötet mot Finland, och att det nu är ett perfekt läge att möta en stark motståndare.
– Vi vill sätta det här nu. Nästa gång vi ses är det VM-läger. Nu får vi chansen att mäta oss mot ett tufft motstånd. Vi vill öka tryggheten i försvaret och hitta det offensiva spelet som vi vill ha. Vi ska våga utmana mer, säger Holmgren.

När Sveriges U19-damer senast mötte Finland, i Euro Floorball Tour, blev det förlust. Enligt förbundskapten Åsa Karlsson är det därför fokus på en sak:
– Jag tror att hela vår trupp är väldigt på g. Eftersom vi förlorade förra matchen har vi revansch att utkräva, säger hon.

Det finns några debutanter med i truppen, men även många som gör sina sista landskamper i och med mötena med finskorna. Och det kan vara till fördel för Sverige, menar Karlsson.
– De vill avsluta med flaggan i topp, det är klart att det är en sporre. Men att representera Sverige är alltid en sporre.

Damerna har, precis som herrarna, tre träningspass inför helgen. Då får Karlsson och resten av ledningen laborera ihop femmorna. Och lite nytt blir det, eftersom Johanna Hultgren, Julia Forsgren och Marie Segerholm tackade nej. I deras ställe kom Elsa Frisk, Jenny Hallström och Josefine Keller in.
– Ersättarna som har kommit in är tokladdade, säger Karlsson.


Författare: Anton Rosenblad