2015-02-07 19:53

Andersson briljerade inför hemmapubliken


Christoffer Andersson satte två mål i den första Finnkampen. Foto: Per Wiklund

Han har liknats vid världsstjärnan Kim Nilsson. Och visst gjorde Christoffer Andersson skäl för den liknelsen i U19-landslagets vinst över Finland med 6-3. Malmö FBC-spelaren satte två av målen och hyllades efteråt.

Det tog nästan två perioder. Sedan presenterade sig Malmös unga stjärna Christoffer Andersson. Serverad av Gustav Widuss svepte han in den efterlängtade vändningen för Sverige som betydde 4-3 mot Finland. Och det målet blev också matchavgörande. Till slut blev det 6-3 till Sverige, och det femte målet satte Andersson också – som var riktigt snyggt.
– Jag fick en passning av Mathias Benckert och gjorde en skottfint så att deras back satte sig. Sedan trampade jag förbi och satte den i bortre hörnet. Det var riktigt skönt.

Vinsten var extra härlig eftersom den innebar revansch sedan det senaste mötet lagen emellan. Och Andersson menar att finnarna nog trodde för mycket om sig själva efter den segern.
– De hade lite hybris och trodde att de var bättre än vi är. Sedan gick vi in och visade att det inte är så. Det är Sverige som är bäst.

Andersson hade mycket publik i ryggen under matchen. Så fort forwarden kom till en målchans gick suset genom Baltiska hallen. Och när väl målen satt i nät jublades det extra mycket.
– Det betyder skitmycket att ha stödet på sin sida, säger Andersson.

Sveriges assisterande förbundskapten Johannes Gustafsson menar att Sverige tog över mer och mer ju längre matchen gick. Och en del av det handlade om Anderssons briljans. Gustafsson var mer än nöjd med hur Andersson har gått framåt de senaste dagarna under lägret.
– Han har jobbat hårt och intensivt under alla våra läger. Det är precis här vi vill ha honom. Han ska komma i lägen och vara vår målskytt. Det har gått upp och ner på träningarna, men i dag visar han varför han är uttagen och att vi hade rätt som tog ut honom i vår trupp, säger Gustafsson.

I straffläggningen vann Sverige också, vilket innebär att man har ett 5-1-överläge inför söndagens två matcher. Och självklart satte Christoffer Andersson en av straffarna.

Matchfakta
Sverige-Finland 6-3 (0-1, 4-2, 2-0)

Första perioden
0-1 (12.37) Olli Kinnunen (Miikka Pentikäinen) 

Andra perioden
1-1  (02.15) Felix Lanver (Anton Birgersson)
1-2  (08.35) Eero Nuutinen (Joonatan Surakka)
2-2 (10.29) Tobias Claesson (Marcus Karlsson)
2-3 (13.25) Ville Lastikka (Olli Laine)
3-3 (14.44) Tobias Claesson
4-3 (18.02) Christoffer Andersson (Gustav Widuss)

Tredje perioden
5-3 (05.24) Christoffer Andersson (Mathias Benckert)
6-3 (19.02) Felix Lanver (Viktor Nystedt)


Författare: Anton Rosenblad