U19-dam: Sverige vände och krossade Finland - Innebandy.se
2013-02-02 12:23

U19-dam: Sverige vände och krossade Finland

Inledningsmatchen i Finnkampen startade trevande för de svenska U19-tjejerna, men efter en stark mittperiod kunde de gå ifrån och vinna stort. Slutsiffrorna skrevs till 9-2.


Foto: Per Wiklund.

Matchen mellan Sveriges- och Finlands U19-damer inleddes tufft och fysiskt och lagen gav inte varandra några klara chanser. Efter halva inledningsperioden stod Beverly Smedenäs för en jätteräddning på finskt friläge. Det finska ledningsmålet skulle dock komma sekunder senare när Ella Sundström gjorde 1-0 på ett halvvolleyskott.

Sverige kom tillbaka och kvitterade i 14:e matchminuten genom Elin Björkman som på egen hand dribblade sig förbi två finska försvarare på vänsterkanten och snyggt sköt bollen i högerkrysset. Emma Dahlström hittade minuter senare Nathalie Jakobsson i slottet som med ryggen mot målet slog in 2-1 backhandvolley, ett resultat som stod sig perioden ut.

- Det var stirrigt och mycket nerver i början. Flera av spelarna gör sina sista U19-landskamper och vill visa mycket, säger förbundskapten Åsa Karlsson.

Sverige fick en smakstart på mittperioden och hade efter halva matchen gått ifrån till 5-1 genom mål av Nathalie Jakobsson, Tilda Flodell och Matilda Sjödin. Sverige bytte in Amanda Hill i målet efter halva matchen. Starka och svårstoppade forwarden Elin Björkman glänste i matchen och stod för flera fina prestationer. Hon satte 7-2 på egen hand efter att ha forecheckat till sig bollen och fått friläge som hon förvaltade väl. Sverige pulveriserade Finland i mittperioden och gick till periodvila med ledning 8-2.

- Vi flyttade upp ytterligare en forward vilket gjorde att vi fick ytor och kom ner djupt i deras zon. Vi bestämde oss i periodpausen att vi skulle lämna alla nerver och gå ut och ha roligt. Visa publiken att det här är det bästa vi vet. Det var skönt att vi fick utdelning direkt, säger Karlsson.

Matchen slutade 9-2. Matchens lirare i Sverige blev Matilda Sjödin.

- Båda målvakterna gör stabila insatser. Inte minst Amanda Hill som kommer in ouppvärmd. Elin Björkman var enorm idag. Hennes 7-2-mål var magiskt. Jättekul att vi vinner straffarna idag också, det hör ju inte till vanligheterna att Sverige vinner dem, avslutar en nöjd Karlsson.


Matchfakta
Sverige-Finland 9-2 (2-1, 6-1, 1-0)

Första perioden
0-1 (11.37) Ella Sundström (Veera Kauppi)
1-1 (13.36) Elin Björkman
2-1 (16.13) Nathalie Jakobsson (Emma Dahlström)

Andra perioden
3-1 (21.45) Nathalie Jakobsson
4-1 (22.45) Tilda Flodell (Sara Steen)
5-1 (26.30) Matilda Sjödin (Emma Dahlström)
5-2 (33.11) Noona Björkman
6-2 (35.30) Stina Ander (Frida Rydfjäll)
7-2 (38.44) Elin Björkman
8-2 (38.53) Matilda Sjödin (Nathalie Jakobsson)

Tredje perioden
9-2 (58.52) Sara Steen (Tilda Flodell)

Straffläggning
Juulia Peura -> Miss
Tilda Flodell -> Mål
Alisa Pöllänen -> Miss
Elin Björkman -> Miss
Vera Kauppi -> Miss

Sverige vann straffarna och får en bonuspoäng i Finnkampen.


Så startade Sverige

Målvakt
Beverly Smedenäs

Förstafemman
Stina Ander
Linnea Almgren
Adina Augustsson
Elin Björkman
Frida Rydfjäll

Andrafemman
Stephanie Boberg
Caroline Sundbye
Sara Steen
Ellen Tillman
Tilda Flodell

Tredjefemman
Linn Mikaelsson
Therese Linde
Emma Dahlström
Matilda Sjödin
Nathalie Jakobsson

På bänken
Amanda Hill (mv)
Elin Gabrielsson
Ida Sundberg
Amanda Johansson Delgado


Författare: Daniel Karlsson