Herr: Sverige slog Finland och vann Finnkampen stort - Innebandy.se
2013-02-02 21:04

Herr: Sverige slog Finland och vann Finnkampen stort

Sveriges herrlandslag slog Finland i den fjärde och sista matchen av Finnkampen. Även om de blågula inledde osäkert och hamnade i underläge, lyckades de höja sig och till slut vinna med 7-4. Segern innebar att Sverige vann den totala Finnkampen med siffrorna 11-1.


Foto: Per Wiklund.

Finland, som inför Finnkampen bytt ut mer än hälften av VM-spelarna från i december, började bäst i den avslutande matchen av Finnkampen i Borås. Mika Moilanen gjorde 1-0 efter drygt fyra minuters spel.

Alexander Rudd blev några minuter senare stoppad otillåtet när han kommit fri med målvakten. Sverige fick ett straffslag som Henrik Stenberg förvaltade väl. Storvretastjärnan fintade iskallt ner Eero Kosonen med en lång dragning från höger till vänster – och Sveriges kvittering var ett faktum. Finland återtog ledningen aningen slumpmässigt strax före periodens slut när Mika Moilanen, bakom förlängd mållinje, sköt in 2-1 via Patrik Åmans rygg.

- Vi var lite osäkra i förstaperioden när finnarna hade bra flöde i sitt spel. De var pigga och motiverade, något vi förstås hade räknat med, säger förbundskapten Jan-Erik Vaara som såg potential i det förnyade finska landslaget.

- Finnarna kändes piggare i benen och hade ett snabbare anfallsspel med giftiga kontringar. Ett ungt och fräscht lag som de kan bygga vidare på.

I början av mittperioden fick Sverige än en gång chansen att kvittera på straff. Denna gång gavs förtroendet till Eric Björk. Falunbacken gjorde det mesta rätt och fick ned målvakten, men avslutet sköt han strax utanför.

Istället var det landslagsdebutanten Kim Hadelund som kvitterade till 2-2, hans första mål i blågult. Detta genom ett välplacerat dragskott i krysset från sin backposition. Och det visade sig bli Hadelunds kväll. Warbergbacken sköt även in Sveriges 3-2-mål drygt två minuter senare, återigen med ett hårt välplacerat dragskott.

- Efter att vi hade klarat av den första perioden någorlunda så förbättrade vi spelet ordentligt i andra perioden. Vi kände att vi kunde öka vår intensitet och våra initiativ, säger Vaara.

Slutperioden rivstartade med en Storvretafiness signerad Joel Kanebjörk och Rasmus Sundstedt. Sundstedt slog in 4-2 på volley från slottet efter att Kanebjörk, från sin position bakom mål, lyckats hitta Sundstedt med en väl avvägd lobbpass. Samma radarpar utmärkte sig knappt tio minuter senare när Sundstedt från vänsterkanten hittade Kanebjörk framför mål som sköt in 5-2 till Sverige.

Kvällens högsta jubel i Boråshallen kom när Rasmus Enström, assisterad av Henrik Stenberg, gjorde 6-3 efter att ha snurrat upp det finska laget rejält. Martin Hovlund fick även han göra mål i sin landslagsdebut. Jönköpingsspelaren sprätte upp 7-3 i nättaket från högerkanten, läckert assisterad av Alexander Rudd.

- Det finns en bra grundkompetens hos många spelare i SSL och jag tycker debutanterna fyllde landslagskostymen väl idag. Vi fick bra kvitton på de nya spelarna, så det kan bli lite angenäma bekymmer inför framtida laguttagningar, säger en nöjd Vaara och avslutar:

- Jag är nöjd med vårt agerande idag. En bra match på det stora hela. Vi tar också med oss den härliga inramningen i Boråshallen med mycket folk på läktarna.

Slutsiffrorna skrevs till 7-4. Henrik Stenberg valdes till matchens lirare i Sverige. Sverige vinner den totala Finnkampen med de klara slutsiffrorna 11-1.


Foto: Per Wiklund.

Matchfakta
Sverige-Finland 7-4 (1-2, 2-0, 4-2)

Första perioden
0-1 (04.08) Mika Moilanen (Jani Kukkola)
1-1 (10.10) Henrik Stenberg (straffslag)
1-2 (17.08) Mika Moilanen (Jani Kukkola)

Andra perioden
2-2 (30.09) Kim Hadelund (David Gillek)
3-2 (32.47) Kim Hadelund (Karl-Johan Nilsson)

Tredje perioden
4-2 (41.21) Rasmus Sundstedt (Joel Kanebjörk)
5-2 (50.17) Joel Kanebjörk (Rasmus Sundstedt)
5-3 (50.49) Casper Pfitzner (Asser Jääskeläinen)
6-3 (56.32) Rasmus Enström (Henrik Stenberg)
7-3 (57.16) Martin Hovlund (Alexander Rudd)
7-4 (59.57) Mika Moilanen

Straffläggning
Patrik Malmström -> Mål
Finland -> Miss
Linus Nordgren -> Miss
Oscar Hänninen -> Miss
Rasmus Enström -> Miss
Juha Kivilehto -> Miss

Sverige vann straffarna och får en bonuspoäng i Finnkampen.

Så startade Sverige

Målvakt
Patrik Åman

Förstafemman
Mattias Wallgren
Martin Östholm
Karl-Johan Nilsson
Patrik Malmström
Linus Nordgren

Andrafemman
Robin Nilsberth
Martin Hovlund
Joel Kanebjörk
Rasmus Sundstedt
David Gillek

Tredjefemman
Eric Björk
Mattias Samuelsson
Alexander Rudd
Rasmus Enström
Henrik Stenberg

På bänken
Jon Hedlund (mv)
Kim Hadelund
Rikard Eriksson
Emil Julkunen

På läktaren
Kevin Björkström


Författare: Daniel Karlsson