Svenska U19-damerna vände och vann - Innebandy.se
2012-02-04 11:59

Svenska U19-damerna vände och vann

De svenska U19-damerna stod för en stark vändning i första matchen av Finnkampen. Efter underläge 1-2 mot finskorna blev det till slut seger efter två mål av Matilda Sjödin.Frida Rydfjäll ledde med sin 1-2-reducering vägen för svenskornas upphämtning mot Finland. Foto: Per Wiklund (www.perwiklund.se)


I Finnkampens första match mellan de svenska och finska U19-damerna fick Finland en drömstart. Efter drygt en minut tog finskorna ledningen genom en direktstyrning på volley av Alisa Pöllänen. Första perioden var en tuff och jämn tillställning som innehöll mer kamp än skönspel, där finskorna hade ett litet övertag spelmässigt.

– Vi hade mycket intensitet, vilja och spelade med fart och fläkt vilket gör att vi inte är tillräckligt kyliga med bollen. Vi fick tre skott på mål i första perioden, vilket betyder att vi är för stressade i avslutningssituationerna, konstaterar förbundskapten Marcus Holm.

Mittperioden fortsatte på samma sätt som den första. Båda lagen skapade chanser, utan något skönspel. Beverly Smedenäs i det svenska målet spelade bra och räddade allt som finskorna skapade. Efter halva mittperioden utökade dock finskorna ledningen till 2-0. Svenskorna gav svar på tal omgående. Med fem minuter kvar av andra perioden reducerade Frida Rydfjäll till 1-2 – ett mål som tände de blågula som dominerade resten av perioden.

– I slutet av andra perioden blev det bättre. Vi började lugna ner oss, hittade ytorna och fick igång passningsspelet, säger Holm.

Svenskorna gick ut för fullt till den tredje perioden, anförda av Rydfjälls 1-2-reducering. Redan efter 18 sekunder gav det utdelning. En hård passning av Nathalie Jakobsson från vänsterkanten nådde Matilda Sjödin som direktsköt kvitteringsmålet i öppet mål. Matchen såg därefter länge ut att sluta oavgjord, men med tre minuter kvar gjorde Matilda Sjödin sitt andra mål för kvällen 3-2, än en gång assisterad av Nathalie Jakobsson. Finskorna tog ut målvakten i slutet men, Sverige höll undan och vann med 3-2.

– Vi kände inför tredje perioden att vi skulle äta oss in i matchen. Vill flagga för Beverly Smedenäs i målet som gör en bra insats. Segern och vändningen idag var mentalt jätteviktig inför framtiden, avslutar Holm.

Finland vann straffläggningen och tog därmed extrapoängen.

Tvåmålsskytten Matilda Sjödin valdes till Sveriges bästa spelare.

Se bilder från matchen

Läs mer:
Matchfakta
Straffläggningen
innebandy.se/finnkampen


Intervju med Matilda Sjödin:


Författare: Daniel Karlsson