2012-02-22 10:05

Svensson spelutvecklare för landslagen

Nyligen stod det klart att Peter Svensson engageras som spelutvecklare för landslagsverksamheten, där han ska arbeta gentemot förbundskaptenerna i Sveriges fyra landslag. Projektet är en del i den kraftsamtling som initierades efter herr-VM i Helsingfors 2010, där det stod relativt klart att Sverige inte längre är världsledande på herrsidan.Peter Svensson engageras som spelutvecklare för landslags-
verksamheten. Foto: Daniel Karlsson.


Syftet med projektet är att landslagsverksamheten ska vara dragloket i utvecklingen av spelet, där utvecklandet av spelarnas beteenden i spelet är kärnan. Här blir förbundskaptenernas dialog med landslagsspelarna och deras tränare i elitföreningarna avgörande moment för att nå ett resultat.

Förbundskaptenerna kommer till att börja med att träffas vid ett antal tillfällen under våren, där Peter Svensson leder diskussionerna. Sedan utvärderas projektet för att se hur arbetet skall utformas under kommande säsong.

– För att skapa framtidens innebandy krävs det att vi inte låser oss vid gamla lösningar, utan tänker nytt. Den förmågan besitter Peter, vilket innebär att han är som klippt och skuren för den här rollen, säger SIBF:s utvecklings- och landslagschef Emil Persson.

Peter Svensson är övertygad om att svensk elitinnebandy har ett behov av utveckling.

– Vi har tydligt tappat mark spelmässigt på det internationella planet. Det vore befängt av mig att tro att jag är den som vet hur spelet ska se ut för att bli mer effektivt och utvecklande. Däremot har jag en lång erfarenhet av att jobba med utveckling och där hoppas jag kunna motivera och inspirera våra förbundskaptener.

Tanken är att landslagen ska vara loken i den här processen. Själva kärnan och utmaningen ligger dock i hur man ska få spelare och klubbtränare att jobba med de rätta förändringarna, menar Svensson.

– Att landslagen som träffas några få dagar varje år ska hinna jobba in förändringar hos spelare som har sina vanor från klubblaget är orimligt. Men om förbundskaptenerna kan motivera spelare och klubbtränare att utveckla nya egenskaper mellan landslagssamlingarna borde både klubblaget, spelaren och i längden svensk innebandy bli vinnare.


  


Förbundskaptenernas kommentarer:


Marcus Holm, U19-damlandslaget:
– Peters roll är ännu en pusselbit i kvalitetssäkringen kring våra svenska landslag. Peter kommer att tillföra kompetens men framförallt ett ifrågasättande kring vår spelstruktur som på sikt kommer att påverka processen i våra landslag och klubblag, allt för att bli världsledande gällande titlar igen.

Fredrik Holmgren, U19-herrlandslaget:
– Peter älskar innebandy och lever för utveckling. Han har ett offensivt synsätt och är en bra problemlösare, helt rätt egenskaper för rollen som spelutvecklare för landslagen.

Curt Söderström, damlandslaget:
– Jag upplever att vi nu från innebandyns sida för första gången samlar den gedigna kunskapen som finns, för att utveckla vår ledande ställning som en av världens bästa innebandynationer. Vi vill vara bäst och vi skall vara bäst. För att vara på den högsta nivån krävs att vi gemensamt arbetar mot detta mål, landslag som klubblag. Peter är en visionär och hans stora kompetens behövs i det utvecklingsarbetet.

Jan-Erik Vaara, herrlandslaget:
– Detta är en stark riktad insats till ökad kvalitet inom utvecklingen av spelet. Vi kommer kunna hålla oss uppdaterade avseende landslagens utveckling och våra tillvägagångssätt på ett mer sammanhållet sätt. Jag är säker på att satsningen innebär en kvalitetshöjning av spelet, men även på verksamheten i stort. Förhoppningsvis ger det intressanta ringar på vattnet för många, t.ex. för NIU-skolor att ta del av.

  

 Författare: Daniel Karlsson