Caperiotäby vände trenden i derbyt - Innebandy.se
2012-02-12 20:55

Caperiotäby vände trenden i derbyt

Caperiotäby vann söndagens Stockholmsderby mot AIK och tog därmed sin första trepoängare på nio omgångar. I och med segern tappade AIK mark i jakten på slutspel då många av konkurrenterna i den striden tog poäng.
 
AIK fick exakt den starten man ville ha på derbyt mot en självförtroendestympat Caperiotäby efter åtta raka matcher utan trepoängare. Claes Englund satte ledningsmålet och då var allt frid och fröjd hos de svartklädda.

– Vi fick en tung start. Den starten vi absolut inte hade önskat oss, men vi reste oss och gick vidare. Vi vände matchen med special teams, säger Danne Bron-Sundbom som kvitterade matchen i slutet av den första perioden i powerplay.

I den andra perioden blev det samma historia. AIK åkte på en utvisning och Caperiotäby gjorde 2-1 genom Rickie Hyvärinen. Efter tre gångna perioder noterades 3-1 till tabellfyrorna från Täby som därmed vann stockholmsderbyt efter en målsnål tillställning.
 
– Det var en tillknäppt tillställning för båda lagen, kanske mer för AIK men även för oss som inte fått trepoängare på åtta omgångar. Kändes riktigt bra att vi inte började rasa för att vi fick den starten vi inte ville ha. Det här var en ångestmatch, kanske framför allt på AIK, men inte alls det trycket de brukar vara i de här matcherna. Det hela blev ett ställningskrig mentalt och vi klarade det bäst, säger Bron-Sundbom.
 


Danne Bron-Sundbom gjorde 2-1-målet i söndagens stockholmsderby.
Foto: perwiklund.se.

 
Vad betyder den här segern för er?
– Den betyder jättemycket. Vi vet att vi är jätteduktiga innebandyspelare och vann ju varje match i början av säsongen, men det är lätt att man tror att det ska gå lättare än vad det gör. I början skakade vi av oss förluster enkelt, men det är såklart att det blir tungt då det kommer en del i rad. Allvaret har börjat komma in i ögonen på oss alla. Redan inför Storvreta kändes det bra, men nu fick vi den här och det kommer höja vårt självförtroende rejält inför sluttampen av seriespelet.
 
Hur har det blivit så här?
– Oinsiktsfulla människor säger att innebandyn är sämre, men när man varit med och lirat så märker man kamp om varje millimeter där ute. De lite sämre lagen är bättre och därför går det inte heta Caperiotäby med världsspelare på alla positioner och inte göra 100 procent, därför var ödmjukhet en viktig pelare i den här matchen och tändvätskan i form av ett derby var exakt vad vi behövde.
 
AIK ligger i och med förlusten fyra poäng från slutspelsstrecket och tre poäng ovanför nedflyttningsstrecket. AIK-målvakten Patrik Jansson summerar söndagens derby så här:
 
– På det stora taget är det vår ineffektivitet som kostar oss matchen. Vi gör ett mål på ett lag som i vanliga fall släpper in nio till tio mål per match. Det är en av delarna som avgör till Täbys fördel. Den andra är att de är mer effektiva i powerplay. De sätter två av två lägen. De var hundraprocentiga i PP vi var nollprocentiga. Bittert.

Vad säger du om tabelläget?
– Läget är så gott som oförändrat. Vi har vår tydliga målsättning att klara nytt kontrakt i år. Att tro på slutspel, det ligger någon helt annanstans. Vi ska klara av att ta de poäng som krävs att spela i superligan även nästa år.
 
Vad krävs för att ni ska klara det?
– Det som har hänt egentligen är att vi satt ett bra försvarsspel. Dalen hemma, den förstaperioden är den enda plumpen. Däremot behöver vi ett bättre anfallsspel, som vi nu börjat gnugga på. Det är inget som kommer genom att knäppa med fingrarna utan det är stenhårt jobb på varje träning som gäller för att lösa den biten.

**
 
IBK Dalen stoppade trenden med 0-6-förluster mot Warberg och inkasserade en poäng i mötet i Sparbankshallen i Varberg. Gästerna tog ledningen då Ketil Kronberg slog in 2-1, framspelad av nyförvärvet i form av den före detta poängligavinnaren Andreas Carlbom, men Kimmo Eskelinen kunde kvittera och lagen delade på poängen.
 
**
 
Under lördagen spelades en oerhört viktig match i nedflyttningsstriden i Nyhemshallen i Mullsjö. Umeå City kom på besök, men fick lämna tomhänta efter det att hemmalaget gasat på och kört över gästerna. Sexpoängsmatchen under lördagen vanns med 10-3 till Hide-a-lite Mullsjös favör och därmed tog de klivet förbi Umeå City i tabellen.
 
**
 
Tyresö Trollbäcken tog värdefulla poäng i slutspelsjakten då laget hemmaslog FC Helsingborg. Matchen slutade 6-4, men trots det ligger nykomlingen fortfarande utanför slutspelsplats tack vare sämre målskillnad än Warberg.
 
**
 
Linköping bortaslog IK Sirius och Uppsalalagets positiva trend stannade därmed, liksom laget gör på jumboplatsen. Laget har många hemmamatcher kvar av de fem matcher som återstår och det är en av förhoppningarna som laget har i kampen om nytt kontrakt. Martin Karlsson stod för tre poäng i matchen.

**
 
Under fredagen borta hade Pixbo inga som helst problem med att sno med sig full pott hem från Jönköping. Gästerna tog ledningen redan i den första perioden och släppte aldrig taget. Laget bibehåller därmed sin tredjeplats i superligan.

Författare: Lars Lindberg