2011-02-25 12:00

Toppmöte i allsvenskan

Toppstriden tätnar i allsvenskan södra och på lördag spelar ettan Jönköping mot tvåan Landskrona i en match som kan bli avgörande.

Toppstriden handlar om tre lag: ettan Jönköpings IK på 45 poäng, tvåan IBK Landskrona och trean Växjö IBK på 42 poäng. Bara seriesegraren når SSL, så avslutningen är viktig för alla tre lagen.

Under lördagen tar Landskrona emot Jönköping på hemmaplan, en match som avgör Landskronas öde. Vinst och laget är ikapp Jönköping, förlust och gapet uppåt ökar till sex poäng.

– Man har gått och väntat på det här ett tag så det blir skoj, säger Landskronas vasse forward Alexander Nede.

– Vi har inte lagt så mycket fokus på Jönköping utan vi försöker träna bra och komma i bra stämning. Det som känns skönt är att vi har många spelare som är duktiga på att höja sig i viktiga situationer, och det känns skönt att ha det i ryggen. Vi är starka hemma också. Vi vet att Jönköping kommer ha med en hel del folk i publiken, och det höjer stämningen ytterligare.

 
 
Jönköping mot Landskrona - toppmöte i allsvenskan södra som har stor betydelse för fortsättningen. Foto: Daniel Malmberg, Photo-IT.

 
Alexander Nede tycker, naturligt nog, att Landskrona är det bästa laget i topptrion.

– Men det beror helt och hållet på formen för det är tre olika lag. Ser man på trupperna så tycker jag väl att vi har bäst trupp, flera bra femmor och spetsfemmor i alla formationer. I Jönköping snackas det mycket om förstakedjan med Johan Anderson medan Växjö har fått ihop laget men är beroende av Filip Kjellsson. Vi är nog jämnast, men är vi inte på topp så kan båda de här lagen vara bättre än oss, man vinner ju inga matcher på pappret.

Faktum är att Landskrona kunde ha tappat tätkänningen senast mot tabelljumbon IBK Lidköping. Laget låg under med 7-9 med bara en minut kvar att spela men lyckades mirakulöst vända till en 10-9-seger.

Och då brände Nede ändå en straff efter 18:43 av sista perioden…

– Jag satte en straff i början av matchen. Andra straffen hade jag lite dålig koll på vad jag skulle göra och det blev inte bra, men med tanke på hur det blev så blev det ju bra ändå. Istället fick vi spela fem mot fyra och de tog en utvisning direkt, och då fick spela fem mot tre. Hade jag satt straffen så hade vi inte hamnat i det läget… så sett i efterhand var det ju bra, men det är aldrig bra att bränna en straff, säger Alexander som aldrig varit med om en liknande vändning.

– Jag har aldrig varit med om att göra så här snabba mål i ett sådant här läge. Jag vet att jag gjort ett snabbt mål där jag själv tekat, gått framåt och nätat, men det var i någon juniormatch där vi vann med 15-0. Det enda minnet av en liknande vändning som jag har var Manchester Uniteds vändning i Champions League-finalen 1999, där de vände i sista minuterna. Men innebandymässigt har jag aldrig varit med om något liknande, jag trodde inte det kunde hända ens. Det är helt fantastiskt.

Det är Landskrona och Manchester United som klarar det?
– Ja, det är en bra jämförelse (haha).

Vad betyder vändningen för er?
– Eftersom det blev som det blev så har vi tagit med oss en positiv känsla in i den här veckan, vi har haft bra träningar, det har varit mycket uppmärksamhet och vi har försökt vända det här till något positivt.

Samtidigt som toppmatchen så spelar trean Växjö borta mot serieåttan Partille IBS. I botten av allsvenskan södra är det fortsatt spännande, med flera lag inblandade i kampen om nytt kontrakt.

I allsvenskan norra toppar Tyresö-Trollbäcken som i helgen ställs mot jumbon Hässelby. I den serien är det för övrigt klart att just Hässelby åker ur.

Följ upplösningen i allsvenskan:

Allsvenskan Norra
Allsvenskan Södra


Författare: Daniel Karlsson