2011-02-24 07:19

Nyckelmatch för överraskningen Åby IBK

Överraskningen Åby IBK leder division ett mellersta Svealand. I helgen spelar man en nyckelmatch mot serietrean Lillån IBK.

Åby IBK är nykomlingar i division ett den här säsongen, men med bara fem matcher kvar att spela i division ett mellersta Svealand så toppar laget serien och har chansen att gå upp i allsvenskan.

– Det är överraskande givetvis, men det är en positiv överraskning. Vi hade som målsättning att som nykomling etablera oss och hänga kvar. Vi har en målsättning om att gå upp i allsvenskan om tre år. Vi visste innan att vi i våra goda stunder kunde vinna mot topplagen, men att vi skulle hålla i så här länge mot alla lag trodde vi inte, säger tränaren Magnus Bagge.

Men det är tätt i toppen. Både Nykvarns IF och Lillån IBK skuggar tre poäng bakom, och i helgen, på söndag, spelar Åby IBK en nyckelmatch mot Lillån IBK.

Vinst innebär att glappet till Lillån ökar till sex poäng, förlust innebär att Lillån är ikapp (och kanske också Nykvarn som spelar hemma mot Linköping IBK Ungdom under fredagen).

– Jag tror att vi måste vinna alla matcher om vi ska vinna serien. Nykvarn och Lillån ångar på bakom oss, så visst blir detta en nyckelmatch, säger Magnus Bagge.

– Vi ska spela vårt spel på vår hemmaplan. Vi fick visserligen stryk mot dem borta, men det känns som att vi är lite favoriter, men det blir tight med små marginaler.

Vad är ert spel?
– Vårt spel är offensivt och handlar om att göra många mål och vara jobbiga för motståndarna. Vi ska störa dem hela tiden och backar inte hem.

Säsongen är en askungesaga för Norrköpingsklubben.

– Det är fyra eller fem år sedan som vi spelade i division fyra, och då tog vi ett beslut om att satsa och att vi ska försöka behålla våra talanger. Det vore stort för innebandyn i Norrköping och regionen om vi kunde gå upp i allsvenskan. Finspång har ju varit de stora, men sedan har de dalat, så det är viktigt att det finns något lag härifrån i de högre serierna, säger Bagge.

Är rivaliteten gentemot Finspång IBK viktig?
– Ja, den är viktig tycker jag, men sedan är det viktigt att ett lag kanske blir lite starkare. Sedan vill vi gärna vara det starkare laget (haha). Innebandyn här har stampat ett tag och med lag på samma nivå så rycker man i samma spelare.

I botten av division ett mellersta Svealand är det klart att BK Vingen åker ur. Solfjäderstaden har bara sex poäng, men har fortfarande en teoretisk chans att hänga kvar.

Mjölby IBK, som också ligger på nedflyttningsplats, har häng på lagen ovanför.

Följ upplösningen i herrarnas division ett:

Div 1 norra Norrland
Div 1 södra Norrland
Div 1 mellersta Svealand
Div 1 östra Svealand
Div 1 västra Götaland
Div 1 södra Götaland


Författare: Daniel Karlsson