2011-02-18 13:44

Ingen skadeökning bland licenserade

I ett inslag i SVT under torsdagen annonserades att skadefrekvensen inom innebandyn ökat med 13 %, men det handlar om alla innebandyspelare oavsett form. Bland licenserade spelare märks ingen ökning.

I vår släpper Socialstyrelsen en rapport som säger att antalet idrottsrelaterade besök på landets akutmottagningar har ökat och att innebandyn stått för en ökning med 13 %.

Statistiken är dock svårtolkad, eftersom den inkluderar all innebandy, så väl licenserade spelare som motionärer.

Bland licenserade spelare har antalet skadade inte förändrats på fyra år.

– Enligt statistik från Folksam, som har hand om våra licenser, så har antalet anmälda skador varit oförändrade de senaste fyra åren. Så ökningen av antalet skador ligger på motionärerna utanför vår kontrollerade verksamhet, säger Emil Persson, utvecklingskonsulent på Svenska Innebandyförbundet. 

 

Skaderisken har inte ökat för licenserade innebandyspelare. Arkivfoto: Bildbyrån.

 
Samtidigt jobbar Svenska Innebandyförbundet för att minska antalet skador på licenserade spelare, där förbundets nya utvecklingsmodell och ett skadeförebyggande material är viktiga delar.

– Vi behöver minska antalet skador bland våra licensierade spelare, eftersom vi tycker att siffrorna är för höga. Vår nya utvecklingsmodell presenteras för första gången under vårt barn- och ungdomsledarkonvent i Malmö i samband med SM-finalerna och vi är övertygade om att implementeringen av det tankesättet som modellen står för, kommer att förändra vår idrott till det bättre, säger Emil Persson.

 
Se inslaget i SVT Play:  

 
 
Läs mer om innebandykonventet


Författare: Jonas Gustavsson