2011-02-02 13:55

I fokus: Linus Nordgren

Efter fyra år i Helsingborg har Linus Nordgren växt ut till en stjärna i Svenska Superligan. Nu är han tillbaka i landslaget - lagom till Finnkampen - och där vill han stanna och växa.

För fyra år sedan gjorde Linus Nordgren debut i Helsingborgs a-lag. Då, som 17-åring, hade han mycket att lära, men redan då fanns snabbheten i fötterna och tänket som gjorde att många såg en ljus framtid för honom. Nu, fyra år senare är han en av Helsingborgs största stjärnor och ska spela Finnkampen till helgen.

– När jag kom till Helsingborg så var jag bara in och spelade högerforward eller center i något byte här och där, men nu kan jag väl påstå att jag är en nyckelspelare i laget. Det är ju min fjärde säsong så jag har växt och lärt mig oerhört mycket sen jag kom till laget, säger Nordgren.

Det kan hända mycket på fyra år. Numera är Linus inte bara myndig – han har i ordets rätta bemärkelse, vuxit upp.

– Blivit bättre på de saker jag var bra på. Jag har blivit betydligt starkare och det gör att jag går lite mer rakt på mål nu än tidigare. Jag har alltid varit liten i kroppen så snabbheten har funnits där, men just att jag blivit större är ett plus. Det är flera bra försäsonger som gjort att jag har lagt på mig lite muskler.

 

Linus Nordgren är redo för Finnkampen. Foto: Bildbyrån.

 
Och allt började i IK Stanstad, hemma i Staffanstorp. Linus bodde kvar där enda till i våras då han vid 21-års ålder tog beslutet att flytta från föräldrahemmet till Helsingborg och slippa 40 minuters pendling till och från träningarna varje dag.

– Jag har spelat i Stanstad så gott som hela min karriär. Det är ett bra lag och jag hann faktiskt med att spela i division I med dem. Jag har en hel del kompisar som spelar kvar där i dag faktiskt. Men nu bor jag ju i Helsingborg, det kändes som det var dags när jag blev 21 år gammal och då hade jag lärt känna en del kompisar i Helsingborg redan, så jag hade något utanför innebandyn och det blev avgörande för flytten, förklarar Linus.

En stor omställning som fallit Linus helt rätt i smaken.

– Det är ganska skönt med mycket ansvar. Första flytten kan ju alltid bli tuff, men det har fungerat bra. Jag känner att jag trivs och sen har jag ju nära till kompisarna. Simon Jönsson umgås jag en hel del med och han bor i samma område som mig och därför följer vi varandra till och från träningarna, så det är ju skönt. Det sociala är viktigt för mig och nu jobbar ju dessutom vi två på samma jobb.

Innebandyn tar det mesta av hans tid, men ett halvtidsjobb hinner han med. Han, och Simon Jönsson, jobbar med att via telefon boka möten till säljare och det gör han mellan halv tio och två varje dag.

– Det är perfekt för mig. Innebandyn och det jobbet klaffar perfekt och de tar dessutom hänsyn till att jag spelar på elitnivå och att jag behöver vara borta ibland. Sen hinner man vila upp sig efter jobbet också och det tycker jag är en förutsättning för att kunna spela så bra som möjligt.

FC Helsingborg ligger i skrivande stund på en sjunde plats i året superliga och är minst sagt inblandade i den tuffa kampen runt slutspelsstrecket.

– Det har varit lite upp och ner för oss i år. En liten besvikelse för laget, jag tycker att vi ska kunna vara ett topplag med de spelarna vi har. Men för mig själv har det gått helt okej. Det är bara tråkigt att vi inte ligger högre upp i tabellen när vi slagit flera av topplagen. Men tar vi oss bara till slutspelet så tror jag att vi kan gå riktigt långt.

Han är nu, återigen, uttagen i Kent Göranssons landslagstrupp som i helgen möter Finland i Karlskrona.

– Kent ringde en söndag efter det att vi mött Linköping hemma. Han berättade att jag var uttagen och jag blev såklart jätteglad. Det är en stor ära att spela i landslaget och där vill verkligen alla vara med. Nu har vi ju dessutom chansen att ta revansch på Finland efter några raka förluster mot dem. Så jag hoppas att alla är revanschsugna, för det är då jag – trots att jag inte var med i VM.

Men Linus nöjer sig inte med en landslagsplats utan sätter målen högt inför framtiden. Till nästa VM hoppas han inte bara på att ha etablerat sig i landslaget – han vill mer än så.

– Jag vill vara med kontinuerligt och bli en tongivande spelare i laget till nästa VM. Jag vill stå där då vi tar tillbaka VM-guldet från finnarna. Förhoppningsvis kan vi inleda med att slå dem redan i helgen.

Författare: Lars Lindberg