2011-02-17 07:00

I fokus: Katarina Ekstam

Huddinge är laget som inför säsongen tippades som en möjlig avstigningskandidat, men laget har nu chans att nå slutspel om allt går vägen. Innebandy.se fick en pratstund med Huddinges poängdrottning Katarina Ekstam.

Ni stod för lite av helgens skräll när ni slog Djurgården med 11-6. Hur gick det till?
- Tidigare har vi ofta tappat i inledningen av matcherna och haft svårt att komma ikapp. När Djurgården gjorde mål precis i början av matchen, infann sig känslan av att det kunde rinna iväg. Men vi vände och fick matchen precis dit vi ville. Vi slet och höjde oss medan Djurgården slarvade vilket vi utnyttjade. 

Det måste ha varit en slags revansch för de spelare som bytte från Balrog (numera Djurgården) till Huddinge på grund av för lite speltid?
- Det var väldigt skönt för dem eftersom de var nervösa och ville visa att de duger.

Finns det någon rivalitet mellan stockholmsklubbarna Huddinge, Djurgården och Täby?
- Ja, absolut även om jag upplever att den blir mindre och mindre. Den riktiga derbykänslan infinner sig inte numera vilket jag tycker är synd eftersom jag tycker att det ska vara gliringar och att man ska bygga upp stämningen inför derbyn. Det är något man får bjuda på.

Huddinge är en välmående förening, är det nästa storklubb i Stockholm?
- Jag tror på Huddinge som klubb, det är därför jag har stannat kvar i tre säsonger och skrivit på ett nytt kontrakt utan att se mig om. Jag har aldrig varit med om så lite problem som det är i Huddinge, allt sköts på ett bra sätt vilket känns proffsigt. Det finns bra förutsättningar för Huddinge att bli en storklubb då klubben satsar mycket på damerna.

- Det som måste till är en ny hall vilket inte är det lättaste. I Storängshallen är friidrotten nummer ett och är snälla nog och låter oss vara där.

Det känns som om Djurgården är attraktivt, för med dem kan man i stort sett räkna med att få spela slutspel. Hur ska Huddinge bli attraktivt för spelarna?
- Vi får ofta höra att vi är mer som ett lag än de andra stockholmsklubbarna i eliten, att det finns fler grupperingar i de lagen. Jag tror att många i vårt lag har hjärta för klubben och att vi med så många unga spelare är ett lag för framtiden.

- Sedan har inte det fungerat med värvningar i Huddinge tidigare. Tänket har mer varit ”de kontaktar väl oss om de är intresserade”, fast så ska det inte vara och det har blivit bättre.

Hur kommer det sig att du bytte från Hammarby till Huddinge?
- Det var bara massor av strul i Hammarby. Vi hade en värdelös sportchef som såg till att jag blev avstängd i två veckor för att jag kritiserade hans beslut om att vi inte skulle spela klart en träningsturnering. Då tröttnade jag och bytte till Huddinge precis i början av den säsongen och där har jag blivit kvar.

 

Katarina Ekstam. Foto: Idrottsfoto.

 
Huddinges tränare Jocke Borgqvist lämnade Järfällas herrlag för Huddinge inför denna säsong.

Hur viktig har er nya tränare Jocke Borgqvist varit?
- Ända sedan Åsa ”Kotten” Karlsson slutade som tränare, har vi spelare i stor mån fått bestämma själva vilket inte har fungerat. Tränarna har helt enkelt gett oss alldeles för mycket att säga till om. Jocke har betytt jättemycket och ger klara direktiv, har en bra spelidé och känsla för att sätta ihop de olika femmorna.

Katta Ekstam har alltid varit en poängmakare och denna säsong har hon gjort 33 poäng fördelat på 28 mål och 5 assist.

Vad har du för egenskaper som gör att du öser in mål?
- Jag kallar faktiskt mig själv för Korpen-Katta eftersom jag inte är jätteduktig på något, men visst ser jag nätet. Jag kan inte skjuta och blir hånad för det i laget.

Det har inte blivit några landskamper för 25-åriga Katta.

Är det något du har haft som personlig målsättning?
- Det finns så många bra forwards så det räcker inte med att göra många mål. Om Jan-Erik Vaara söker bra fysiska spelare räcker nog inte jag till. Jag har nämligen en ljumskskada som gör väldigt ont vid för mycket träning. Det är ingenting jag kan göra något åt.

Du skadade din ljumske när du gjorde lumpen vilket är ganska ovanligt för att vara tjej. Hur kommer det sig att du ville genomföra något så tufft som lumpen?
- När jag var yngre ville jag bli polis och eftersom jag visste att det var en fördel vid intagningen om man hade gjort lumpen, så bestämde jag mig för att testa. Det är något jag aldrig gör om! Att putsa vapen hela nätterna var inte min grej. Dessutom gjorde jag illa ljumsken och insåg att jag inte vill ha ett fysiskt jobb . Idag arbetar jag som säljare av visualiseringar för till exempel byggen.

Vem är den bästa spelaren du har mött?
- Det är Karolina Widar för hon är en komplett spelare.

Ni var uträknade i förhandstipsen, men är nu nära en slutspelsplats. Ett tufft spelprogram återstår, tar ni er till slutspel?
- Det gäller att vi vinner de sista matcherna och att de andra lagen tappar poäng. Tyvärr har vi det inte i egna händer.

Ni har KAIS Mora och Falun i helgen, två svåra bortamatcher där ni bör ta några poäng för att närma er slutspelsplatsen. Gör ni det?
- Vi vann faktiskt i sudden death senast vi mötte KAIS Mora och efter vinsten mot Djurgården lär de inte ställa in skorna mot oss. Kämpar vi och spelar som vi ska, borde det bli en jämn match. Vi ska kunna ta Falun, vi är ganska lika som lag även om vi kanske är jämnare.

Vilka lag möts i SM-finalen?
- Jag tror att KAIS Mora är med där och tycker det är kul eftersom de har kämpat underifrån och byggt upp någonting bra. Vi andra lag har kommit närmare IKSU som inte är lika bra som tidigare även om de har mycket rutin. IKSU är ändå bättre än Rönnby och Djurgården. I finalen hoppas jag att KAIS Mora vinner över IKSU.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon