2011-02-10 12:03

I fokus: Emma Torikka

Klassiska innebandyföreningen Örnsköldsviks IB:s damer har haft en minst sagt tuff tillvaro i Elitserien så här långt. En ljusglimt i tillvaron har 23-åriga forwarden Emma Torikka varit och innebandy.se fick en pratstund med Emma.

Du delar ledningen i lagets interna poängliga med dina 20 gjorda poäng. Varför går det så bra för dig den här säsongen?
- Jag har fått stort förtroende från tränarna och mycket ansvar vilket nog hänger ihop med att jag tillhör de äldre i ett ungt lag. Ju mer förtroende jag har fått, desto mer vågar jag misslyckas. Dessutom är jag bättre tränad än tidigare.

Hur beskriver du dig som spelare?
- Jag ser mig egentligen mer som en passningsspelare, men de senaste säsongerna har jag gjort fler mål än assist. Jag är en playmaker som spelar forward, men som i de senaste matcherna har fått spela back. Jag har fått utdelning därifrån också.

Emma är ursprungligen från Olofström som hon lämnade för Holmsund och sedan Dalen. För att åter igen spela med Olofström innan hon hamnade i Örnsköldsvik. Hänger ni med?

- Jag flyttade till Umeå för att gå på RIG och under det tredje året där spelade jag med Dalen i Elitserien, fast jag fick inte särskilt mycket speltid. Sedan flyttade jag hem till Olofström efter gymnasiet och vi kvalade till Elitserien, men det blev Örebro som tog klivet upp.

- Jag hamnade i Örnsköldsvik eftersom jag känner tränaren Örjan Lindberg sedan hans tid i Olofström.

Och där efter flyttade lillasyster Jonna Torikka efter.

- Ja, vi hade brist på bra spelare och hon längtade efter mig, så två månader efter mig kom hon upp. Vi både bor och spelar ihop vilket blir lite påfrestande. Fördelen är att vi kan plocka fram det bästa ur varandra, men även det mest negativa.

Med sju omgångar kvar befinner sig Örnsköldsvikpå en tolfte plats i tabellen, endast en poäng före Karlstad och hela 10 före Lockerud på jumboplatsen.

För dig har det gått bra, men för ditt lag har säsongen varit en besvikelse. Varför har framgången uteblivit?
- Vi har tappat många nyckelspelare och fyllt på underifrån med spelare som saknar rutin och som inte är vana med träningsmängden Elitserien medför. Ändå tycker jag att det har det gått bättre än förväntat.

Ni har släppt in hela 150 mål på 20 matcher och därmed näst flest i Elitserien. Varför får ni inte ordning på försvarsspelet?
- Hade jag vetat det, hade jag gjort något åt det. Vi har en förmåga att läcka som ett såll en period i varje match. Jag vet inte om det beror på fysiken eller på orutinen, men det är väldigt jobbigt. Vi backar oftast hem, men har även provat på hög press. Mot Örebro spelade vi med högre press vilket gav utdelning.

 

Emma Torikka. Foto: Idrottsfoto.


Spelare som Camilla De Santana Nielsen (höggravid), Johanna Persson (flyttat utomlands) och Therese Angerstig (flyttat utomlands) har lämnat truppen samt att ni har några spelare med knäskador.

Har ni fått in några nya namn?
- Vi har fyllt på underifrån med flera duktiga spelare, bland annat Lina Westerlund. Men det är inga tunga pjäser utan spelare som saknar elitserierutin.

Med sju omgångar kvar ligger ni en poäng ovanför kvalstrecket. Vad krävs för att ni ska greja elitseriekontraktet?
- Jag har en känsla av att vi fixar detta, bara alla vill samtidigt och att vi inte har några alibi perioder där vi släpper in många mål. Vi ska jobba och kämpa för varandra helt enkelt!

Emma tror att Lockerud åker ur och att Karlstad får kvala. Det är nämligen två lag som Örnsköldsvik tänker ha bakom sig i tabellen.

- Lockerud har inga poäng och måste för att gå om oss vinna 3-4 matcher vilket jag inte tror att de gör. Speciellt inte när deras självförtroende är i botten, något även vi har erfarenhet av. Lockeruds anfallsspel har annars varit bra, men de har ett svagt försvar.

- Karlstad är ett lag som kan vara bra om de får igång sitt spel, vilket de fick senast mot oss. Då vann de med 8-2 fast med fyra mål gjorda i öppet mål.

Örnsköldsvik är en gammal anrik förening som har många SM-medaljer i prisskåpet. Hur fungerar föreningen idag?
- Det är inget att hymla med att Örnsköldsvik har dålig ekonomi och rent föreningsmässigt borde vi kunna ha bättre arrangemang. Jag är bara en spelare som gör vad jag kan sportsligt sett.

Inför denna säsong hämtades meriterade Örjan Lindberg in som tränare. Hur har det fungerat?
- Örjan är en fantastisk tränare vilket de flesta i laget anser honom vara. Han hörs och syns, vill ha perfektion. Klubben är muntligt överens med honom om ett förlängt kontrakt vilket jag tycker är bra.

Emma berättar om Örjans annorlunda tilltag efter plattmatchen mot Karlstad, då han helt sonika lämnade över ansvaret för laget till de tre lagkaptenerna eftersom han tyckte han hade gjort allt i sin makt för att laget skulle ta poäng. Nu var det upp till spelarna själva.

- Vi samlade truppen och rannsakade oss själva. Vi bestämde gemensamt att vi spelare ska ta ansvar för vad vi gör ute på planen genom att var och en skriver ner vad denne ska jobba med under matcherna. Det gick vägen mot Örebro och jag hoppas att det blir ett vinnande koncept även mot Lockerud.

I helgen spelar ni om viktiga poäng. Det är framför allt Lockerud ni bör ta tre poäng av, gör ni det?
- Ja, tre poäng blir det! Det finns inget annat.

På söndag tar ni emot Pixbo som har överraskat positivt. Hur ska ni besegra dem?
- Vi förlorade med 3-1 mot Pixbo senast och då coachade Örjan väldigt bra. Vi plockade bort deras point som blev sur och gick för att duscha! Det gäller att vi spelar med ett disciplinerat försvar.

Om ni har elitseriestatus nästa säsong, vad måste till för att ni ska bli ett slutspelslag igen?
- Framför allt att vi får in rutin i truppen, fler nyckelspelare som kan avgöra och som har det där lilla extra. Vi behöver överhuvudtaget få en stabilare trupp och ökad konkurrens. Som det är nu finns ingen konkurrens alls. Dessutom måste vi få behålla Örjan Lindberg som tränare. Jag hoppas att föreningen jobbar för att få mer publik till matcherna – det är alltid roligt att spela inför en stor publik.

Till sist, hur ser din innebandyframtid ut?
- Jag har ett kontrakt på 1 + 1 år och har ännu inte bestämt hur jag ska göra nästa säsong. Jag tar det nog som det kommer, men jag vill inte uppleva en liknande säsong som denna igen. För min egen utveckling vore det kul att spela med ett topplag. Men det kan lika gärna bli så att jag blir kvar i Örnsköldsvik.

Gittan Ahonen Gunnarzon