I fokus: Emelie Wibron - Innebandy.se
2011-02-24 07:22

I fokus: Emelie Wibron

Blott 18-åriga IKSU-backen Emelie Wibron har redan etablerat sig i landslaget och har ett VM-guld i prisskåpet. Nu siktar Emelie på sitt första SM-guld med IKSU.

Hur tycker du att IKSU har presterat hittills?
- Vi åkte på några onödiga förluster i början av säsongen, men nu har vi kommit igång och det ser överlag bra ut. Vi är lite besvikna på matcherna mot Täby och Endre i helgen, där vi visserligen tog fyra poäng, men vi kunde ha spelat bättre.

Ni hade ett tänk inför den här säsongen, om att inte satsa på serieseger som ni alltid har gjort, utan verkligen formtoppa till slutspelet. Ändå finns ni i högsta grad med i kampen om seriesegern. Hur går det ihop?
- Det är klart att vi vill vinna varje match vi spelar. Vi har en bra bredd och duktiga spelare som gör att vi ändå presterar bra i de flesta matcher. Sedan har vi fått in en ny fystränare som har gett oss nya styrkeprogram och ett annat upplägg inför matcherna där vi bland annat ska tänka mer på kosten.

För några år sedan leddes IKSU av Curt Söderström och Peter Grubbström, det talades om totalinnebandy och att IKSU var bättre tränade än konkurrenterna. Sedan dess har IKSU även tappat ett par tongivande spelare.

Varför har motståndarna kommit ikapp tror du?
- Vi har fortfarande bra fysvärden så jag är inte säker på att de andra har kommit ikapp oss. Vi spelar ofta på tre femmor och då orkar vi spela i högt tempo i hela matchen. Vi vill inte vara låsta vid ett spelsätt utan pressar ibland och backar hem ibland. Vi vill variera oss även om vi helst pressar och hoppas på att vinna boll snabbt på motståndarnas planhalva.

Det börjar dra ihop sig till slutspel. Vilka lag ser du som era främsta konkurrenter till SM-guldet?
- Det är kul med en jämn serie. De jag tror blir farliga är Rönnby som är jämna som lag trots en del skador, Djurgården höjer sig när det blir slutspel, Kais Mora har många bra offensiva spelare men har en något sämre defensiv och Pixbo är enligt mig lite efter de andra.

 

Emelie Wibron, bara 18 år men redan en världsback, och nu vill hon vinna SM-guld. Foto: Henrik Johansson, Pic-Agency

 
I början av april arrangeras Innebandyfesten i Hudiksvall och IKSU Ungdom som Emelie har representerat i DJ18-slutspelet, är klara för semifinal och möter Huddinge IK.

Hur är det att spela DJ18 jämfört med Elitserien?
- Jag tycker det är svårt att gå ner och köra där för det är lite sämre kvalité. Jag har spelat JSM förr så det är nog roligare för de andra i IKSU Ungdom.

Övriga lag som spelar semifinal är FBC Engelholm Ungdom och Pixbo Wallenstam IBF. Vilka två lag möts i finalen i Hudiksvall?
- Jag hopps att vi får möta Pixbo i finalen eftersom det kanske finns elitspelare med där. Jag tror att IKSU Ungdom har bra chans för alla i laget spelar i vanliga fall i division 1, förutom några från elitlaget IKSU. Det är inte säkert vi kan vara med och förstärka i JSM eftersom det spelas SM-semifinaler precis då. Och i semi ska vi i IKSU vara hoppas jag.

Emelie började spela innebandy i hemorten Sundsvall när hon var åtta år. Det var egentligen fotbollslaget som ville köra alternativ vinterträning och då blev det innebandy. Fram till att Emelie flyttade till Umeå och började på RIG vid 15-års ålder, var det fotboll som gällde. Men trots lite hemlängtan blir det ingen tillbakaflytt till Sundsvall för spel där.

- Nej, det har skurit sig mellan mig och moderklubben Sundsvall. När jag gick från RIG till IKSU ville de ha pengar för mig vilket jag tycker sköttes halvdåligt.

Emelie spelar i landslaget och representerade Sverige i Finnkampen i februari. Första landskampen där Sveriges nya assisterande tränare Ulf Hallstensson var med.

Hur fungerade det?
- Ulf skulle nog mest iaktta och träffa alla spelare för första gången, men det blir bra med honom.

Ni vann på nytt mot Finland, finns det något lag som kan hota er i VM i höst?
- Inte om vi får allt att stämma och spelar på topp. Våra största konkurrenter är Finland och Schweiz.

Vad bidrar du med i spelet och utanför planen?
- Jag är stor och stark i defensiven, skjuter ganska bra och jag har spelförståelse. I landslaget blir jag mer som barnet i gänget eftersom jag är yngst av alla.

Traditionsenligt blir många backar från IKSU uttagna till landslaget. Hur fostrar ni alla duktiga innebandybackar?
- För mig har nog RIG betytt mer för utvecklingen än IKSU. Vi har fokus på platsbyten och rörelse i vårt spel och då blir även backarna offensiva. Men vi spelar roligt och backar inte hem, vilket gör att backarna är med mer i spelet, något jag tror gynnar oss i landslagsuttagningarna.

Du är bara 18 år och spelar redan med landslaget och blev förra säsongen nominerad till årets spelare. Vad finns kvar att uppnå?
- Jag vill väldigt gärna vinna ett SM-guld och hoppas vi får spela final igen. Det var jättekul att uppleva en final i Globen, men jobbigt att förlora förstås. Nu blir det ju Malmö och längre resa för alla från Umeå, vilket är synd.

Ni möter Pixbo på måndag i en match som sänds på TV4Sport. Pixbo har smugit med, men nämns sällan som guldkandidat. Vad tror du om den matchen?
- Vi är oerhört taggade och revanschsugna efter helgens mindre bra insatser. De två senaste gångerna vi har mött Pixbo har vi legat under med 5-0 och hämtat upp. Den här gången ska vi vara med från början. Sedan är det ju TV-match och då vill vi visa oss från vår bästa sida.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon