2011-02-03 15:00

I fokus: Emelie Lindström

Djurgårdens landslagsforward Emelie Lindström formligen öser in poäng och leder Elitseriens poängliga – i vanlig ordning. Innebandy.se har fått en pratstund med Emelie som är aktuell i Finnkampen.

- Det ska bli roligt att se hur det går med alla nya spelare. Om vi vinner eller inte, beror helt på oss själva för jag anser att vi är bättre än Finland, säger Emelie.

Det var många orutinerade spelare i landslagssammanhang uttagna till Euro Floorball Tour i höstas och många av dem får chansen igen i Finnkampen. Finns det någon du vill uppmärksamma extra?
- Jag hade inte så där jättebra koll på Therése Karlsson innan den här säsongen, men hon har med sin fina spelförståelse imponerat både i klubblaget och landslaget. Jag hoppas att det inte bara är ett bra år för henne, utan att hon stannar i stimmet vilket jag tror att hon gör.

Du har i dags läget gjort imponerande 97 landskampspoäng på 48 kamper. Hur stor chans är det att du når 100 i helgens Finnkamp?
- Det är svårt att sia om, men jag är alltid sugen på att göra poäng. Redan inför förra lägret hade Jan-Erik Vaara räknat med att jag skulle göra 100 poäng och förberett ett pris. Nu hoppas jag få ta emot det efter Finnkampen istället.

Hur beskriver du förbundskapten Jan-Erik Vaaras ledarskap?
- Janne är bra på alla sätt, en fantastisk personlighet. Han är lugn, saklig och brusar inte upp samt är väldigt kunnig. Det viktigaste är att han för respekt med sig.

Det blev precis klart att Vaaras assisterande tränare blir herrlandslagets tidigare matchcoach, Ulf Hallstensson. Vilken är din reaktion på det?
- Jag blev positivt överraskad över beslutet! Jag hade Ulf som förbundskapten i U19-landslaget för länge sedan och gillade hans tänk redan då. Han nötte spelsystem så att alla kunde det utan och innan och var omtyckt som tränare.

Sverige är regerande världsmästarinnor på damsidan och favorit till att ta hem Finnkampen. Hur hanterar ni favoritskapet?
- Janne utvecklar saker hela tiden och sätter fingret på detaljer vi ska förbättra. Vi är inte nöjda utan vill alltid prestera och vinna.

Inför förra VM fick du ekonomiskt stöd av sponsorn Svenska Spel och kunde gå ner i arbetstid. Hur påverkade det dig?
- Det betydde jättemycket för mig eftersom jag inte stressade med jobbet utan var mer avslappnad. Jag har aldrig varit så bra tränad fysiskt som under den säsongen och det gav även mental energi. Jag vet inte om det blir aktuellt inför VM igen, men jag hoppas att någon i alla fall får chansen till denna lösning.

Du är given i landslaget och finns ständigt i toppen av poängligan. Är det svårt med motivationen och att definera målsättning när du har vunnit allt man kan vinna?
- Jag sätter inga målsättningar utan spelar för att det är roligt och har inget mellanläge. Jag kör för att vinna och vill alltid göra mål. Det behöver inte vara så att jag tänker på hur många mål jag har gjort för att vara nöjd med en match. Utan det kan vara att jag har sprungit hemåt och stoppat ett anfall. Sådant kan jag bli hur lycklig som helst över, för ingen förväntar sig att jag ska göra så.

Det är nästan så att har du inte gjort åtminstone tre poäng i en match, undrar man lite lätt hur din form är. Känner du av omgivningens höga förväntningar?
- Jag skiter fullständigt i folks åsikter och spelar för min egen skull. Min roll är att göra många poäng men jag känner ingen prestationsångest. Vissa kommer alltid att tycka oavsett vad man presterar.

Vad kan du förbättra?
- Jag kan utveckla mitt skott eftersom jag också vill kunna smaska på. Nu siktar jag alltid för jag kan inte få in bollen i mål av kraft. 

Du befinner dig på en tredje plats i utvisningsligan – som forward. Det här med ditt humör, du är aningen hetlevrad?
- Det har nog växt med åren, för jag blir ofta hårt behandlad av motståndarna och till slut blir jag sur om jag inte får med mig något. Visst har jag sagt något till domarna ibland, men får jag mycket skit måste jag påpeka det. Och då åker jag ofta ut för protest mot domslut!

 

Poängdrottningen Emelie Lindström - når hon 100 poäng under Finnkampen? Foto: Thomas Deutgen.

 
Hur tycker du att Elitserien är utvecklats när det gäller...

... spel/taktik?
- Nu är det lite mer fart och fläkt med tanke mot tidigare. Det är roligare att spela och se på när lagen får ha närkamper.

... konkurrens/antal lag/dubbelmöten?
- Dubbelmöten är ju inte optimalt och det känns som en nödlösning som vi har haft länge. Bottenlagen är för dåliga, men jag vet inte om det hjälper att minska antal lag. Då blir nog avståndet mellan lagen för stort.

... ekonomi?
- Det har blivit bättre, jag har i alla fall aldrig varit med om att själv behöva betala för resor.

... publik/media?
- I Balrog gick det utför, men hos övriga lag har det nog gått åt andra hållet. Det har märkts när vi har haft bortamatcher. I Stockholm skrivs det tyvärr inte mycket om innebandy.

Emelies sambo sedan fem år, Markus Palokangas, spelade tills nyligen i Balrogs herrlag men har nu bytt till Tyresö Trollbäcken.

Ni spelar numera i olika föreningar, men delar ett stort intresse. Finns det både för- och nackdelar med det?
- Nej, egentligen bara fördelar för vi tränar ofta samtidigt och det är positivt att ha någon som förstår en och som man kan ösa ur sig till när man kommer hem efter träningar och matcher.

Vad gör du när du inte spelar innebandy?
- Sedan en månad tillbaka jobbar jag på bank och trivs bara med det även om jag inte riktigt har kommit in i det än. När jag är ledig gillar jag just att bara vara ledig och slappa. Jag njuter av det och ser gärna en film.

Hur tycker du att bytet från Balrog till Djurgården har varit?
- Det är roligare med fler i publiken nu och skönt att spela i Eriksdalshallen. Annars är det inte så gigantiska skillnader mot tidigare.

Balrogs tränare Magnus Eriksson finns kvar i ledarstaben, men Krono Zovko är ett nytillskott. Vad har han tillfört laget?
- Det är skönt med en ny röst och nya idéer. Krono är avslappnad på bänken och lugnar ner mig när jag är för het. Jag har varit med om vråliga tränare men föredrar sådana som Krono. Han har ändrat en del i spelsystemet och tanken från början var att vi skulle gå högre upp i banan, men det fungerande inte riktigt. Nu coachar Krono mer utifrån situationer i matcherna.

Inför säsongen var tanken att DIF skulle bredda truppen och spela på mer folk, då laget tidigare har haft svårt att få in nya spelare just för att det har funnits en rädsla att inte få tillräckligt med speltid om man byter till detta stjärnspäckade lag.

Vilka spelare är framtiden i DIF?
- Therese Andersson har varit fruktansvärt bra. Ranja Varli har kommit in i spelet mer och mer, hon verkar trivas med Hermine Dahlerus och Sara Ekström. Moa Tschöp och Lisa Lundin har visserligen varit med länge, men har tagit ett kliv framåt. Vi startar i stort sett alla matcher på tre kedjor och har nästan fullföljt alla matcher på så sätt. Ibland har vi förstås toppat och spelat på två femmor eftersom vi alltid går för vinst.

DIF har inte direkt nämnts som en av storfavoriterna till SM-guldet. Ni smyger lite i vassen, passar det er?
- Nu pratar jag för mig själv, men det spelar ingen roll om vi är favoriter eller inte. Det är mycket som ska klaffa och det är väl bekvämt för lag att ge favoritskapet till andra. Vi grubblar inte på favoritskap utan spelar alltid för att vinna.

Vilket lag har varit tuffast att möta?
- Tidigare säsonger har vi haft problem med Rönnby, speciellt på bortaplan, och det har vi även haft i år. Jag kan inte ta på varför det är så jobbigt att möta dem, men nästa gång ska vi vinna mot Rönnby.

Du fyller 25 år och har spelat i Elitserien i åtta säsonger. Hur länge tänker du underhålla oss?
- Så länge jag tycker det är roligt och jag får ut någonting av att spela. Jag kommer nog aldrig att varva ner i någon serie, för det vet jag inte om jag klarar av. Då slutar jag nog helt istället.

Innan Emelie Lindström lägger klubban på hyllan ska hon förhoppningsvis leda Sverige till vinst i Finnkampen på lördag. 

Gittan Ahonen Gunnarzon