I fokus: Danne Bron-Sundbom - Innebandy.se
2011-02-12 12:27

I fokus: Danne Bron-Sundbom

Inför årets säsong snackades det mycket om CaperioTäbys framskjutna försäsongsträning. Danne Bron-Sundbom talar nu ut om Täbys säsong, sitt givande arbete och hans kärlek till engelsk fotboll.

Ända sen säsong 2002-2003 har Danne Bron-Sundbom spelat i CaperioTäby. Han var även med då laget inte ännu blivit Täby, utan förutom Caperio – då var Råsunda. Han har varit med på hela resan och spelat SM-finaler för laget i sitt hjärta, men under årets säsong har det inte bara varit framgång för hans kära lag.

- Vi började lite trevande får man lätt säga, men vi hade pratat mycket om det innan att vi skulle köra ett annat upplägg i år än tidigare säsonger. Det innebar att vi sköt fram en del av den intensiva träning som vi brukar köra innan säsongen. De här sista tre-fyra veckorna innan säsongen, körde vi inte i år. Vi sköt på det hela och gjorde det under säsongen i stället. Det innebar att vi inte kom lika förberedda till säsong som man ska va som lag. Däremot hade många spelare som var aktuella för VM. De ansåg det var årets höjdpunkt och även om vi inte var förberedda som lag, så var flera av våra spelare bättre tränade än någonsin.

Laget har dock kommit igång ordentligt på slutet och påbörjat sin klättring I tabellen.

- Nu, efter transferfönstret stängt, har vi fått in en del nygamla spelare. Det är spelare som vet vad det handlar om, som av olika orsaker valt att inte vara med under säsongen utan spelat på andra nivåer. Nu står vi med en riktigt slagkraftig trupp där alla vet vad som gäller och kommer vara med på spåret. Vi har även maxat träningarna nu och kör fys efter varje träning. Vi har hittat stabiliteten och nu ska vi bara öka på den sista biten. Det har varit ett nytt upplägg som gett oss en ny upplevelse men vi har ändå inte varit oroliga om att det ska gå bra i slutändan. Efter slutspel får vi summera om det var ett bra upplägg eller inte.

 

Danne Bron-Sundbom suktar efter det SM-guld han saknar. Foto: Bildbyrån.

 
Mitt i Stockholms snökaos försöker Danne och laget förbereda sig inför måndagens tv-match mot IBK Dalen. En match som kommer bli avgörande för hur mycket Täby kan klättra I tabellen, enligt Danne.

- Det är lite skilda världar. Inför säsongen hörde jag många som tippat oss som storfavoriter att ta hem serien. Jag garvade bara, helt hutlöst, vi visste på förhand att vi inte skulle ha något att göra med seriesegern. Vi ville komma smygande och skulle vi åka ut i en kvartsfinal så skulle det bli ett stort fiasko. Däremot så kan vi fortfarande komma bland de fyra bästa, men vi har satt oss i en situation där vi kommer få spela bortamatcher i slutspelet. Dalen däremot hade jag verkligen inte förväntat mig att de skulle tillhöra toppen. De tappade Ketil Kronberg inför säsongen, som bara han är en av världens absolute bästa spelare, men det har gått riktigt bra för dem de där uppe, trots min starka skepsis inför säsongen.

Vad gör du då du inte spelar innebandy?
- Jobbar alldeles för mycket. Jag har ganska nyligt fått jobb på ett privat ställe, en ung skola och förskola som driver fritidsverksamhet. En trevlig tjänst med som driver flera aktiviteter med våra barn efter skoltid, som jag samordnar. En ganska speciell verksamhet där jag förutom arbetet som samordnare är lärare i data och livskunskap. Just livskunskap förstår väl ingen riktigt vad det är, men det är lektioner som handlar allt man inte lär sig i skolan i vanliga fall. Till exempel det sociala spelet, att växa upp, kamrater och livet i allmänhet. Ett väldigt spännande jobb som jag får ut mycket av.

Du är dessutom tränare för Stockholms P16-lag, alltså killarna födda 1994. Hur fungerar det?
- Jag hoppade på ett treårskontrakt man skriver på med Stockholms innebandyförbund och vi tog guld i Linköping 2010. En av de häftigaste upplevelserna i min innebandykarriär. Jag har ju varit med om det där själv och gått igenom ungdomslagen och juniorlandslagen själv, så det var fantastiskt kul att se killarna nu när de växt till sig till nästa säsong.

Hur fungerar det att kombinera med ditt eget innebandyspelande?
- Jag får se vad som sker inom innebandyn. Mitt kontrakt med Täby går ut i maj och jag har inte tagit något beslut om framtiden. Jag kommer säkerligen vara involverad, men om man spelar kvar fem år till eller inte får framtiden utvisa, men nu är det guldet med Täby i år som tar all min tid. Jag har inget SM-guld och jag vill otroligt gärna ha ett.

Vad gör du då du inte jobbar och inte spelar innebandy då?
- Plöjer igenom så mycket filmer som jag bara kan. Sen är jag besatt av engelsk fotboll. Mitt lag är Millwall och det är något som jag håller på mycket med. Spelar stryktips, inne och kollar runt på mål, fotboll och läser om allt som händer. Annars följer jag mycket innebandy. I år har jag sett Djurgården spela en hel del. Sett alla deras hemmamatcher till exempel.

Det blev inget VM-spel för dig i vinter, hur kändes det att inte vara med?
- Det var väldigt luddigt med VM. Jag fick en stressfraktur i foten som jag gick med i 16 veckor. Trots det försökte jag lira ändå. Sen om jag fick spela VM eller inte vet jag inte, jag kunde inte spela. Hade jag varit skadefri tror jag att jag var med där, men dialogen var bristfällig så det är svårt att veta.

Författare: Lars Lindberg