2011-02-11 12:16

”Bland det häftigaste i innebandyväg”

I början av 2012 planeras nya innebandyarenan Fortnox Arena i Växjö stå klar och arenan, som blivit verklighet i samarbete med 40x20, blir toppmodern.

– Vi har lagt ner mycket på att göra den häpnadsväckande. Vi har inte skaffat en hall bara för den sakens skull, utan ska man göra något ska man göra det ordentligt. Det ska vara speciellt, modernt, mediavänligt och så vidare, det ska vara ”top of the line”. Vad jag vet så kommer det att bli bland det häftigaste som finns i innebandyväg, säger Magnus Hermansson som är platschef på Fortnox Arena.

Initiativtagare till arenan är föreningarna Växjö Vipers och IBK Vöikers, och arenan blir ett lyft för innebandy i Växjö.

– För Växjö betyder det väldigt mycket. Här finns en stark ishockey- och fotbollskultur, och vi har haft svårt att bli accepterade. Nu när vi får vår egen arena som kommer folk få upp ögonen och förstå hur stor innebandyn är, säger Hermansson som också menar att Växjö nu kommer söka landslagsarrangemang.

– Vi tänker söka de här arrangemangen när arenan är klar, det ser vi nästan som en skyldighet med den här arenan. Allt blir proffsigare med en ny arena.

Växjö Vipers är laget som satsar mot eliten, vad innebär arenan där?
– Vi tar ytterligare ett steg. Vi i Växjö har ett mål om att spela i SSL och vinna SM-guld, och då måste vi hänga med i den här utvecklingen. Idag spelar vi i Teleborgshallen som byggdes 1969, och är inte anpassad för innebandyn.

Och minst lika viktigt är det för bredden, där ni nu får två nya planer?
– Absolut, vi slår i taket, vi får inte plats. Det är också en aspekt som gjort det lättare för oss att få den här arenan till stånd. Det planeras redan nu en tredje plan. Vi har en option på att köpa mark som ligger i anslutning, så det kan bli en träningsplan till i framtiden.

 
 
Skiss över Fortnox Arena i Växjö.

 
Fortnox Arena, som kommer ha plats för 1600 åskådare, har fått hjälp av hall- och arenaprojektet 40x20 som går i Svenska Innebandyförbundets regi.

Projektets Kenneth Ädelby tror att Fortnox Arena kan vara en vägvisare för framtidens innebandyarenor.

– Just den här arenan är en sådan arena som kan komma att bli lite vägledande för hur innebandyarenor kan tänkas se ut i framtiden. Det finns alltid många variabler, men storleks- och utformningsmässigt känns den spännande, och tekniken finns där, så den kommer att vara medialt bra. Om vi ser någon framtid för till exempel webbsändningar, så är den här arenan förberedd för det, där det finns utrymmen, rätt uppkopplingar och allt sådant. Dessutom kommer det inte finns några reklamskyltar i traditionell mening, utan allt kommer att exponeras via digitala skärmar.

40x20 iblandade i Fortnox Arena
Läs mer om 40x20


Författare: Jonas Gustavsson