2010-02-18 14:49

Växjö jagar allsvensk plats

Mullsjö har säkrat segern i herrarnas division 1 södra men nedanför dem i tabellen pågår en intensiv kamp om kommande säsongs allsvenska platser. innebandy.se kollade läget hos Växjö som just nu ligger utanför direktplatserna till Allsvenskan.

Ofta har experterna fel i de tips som görs på försäsongen. Men när det gäller herrarnas division 1 södra stämmer den aktuella tabellen bra in på det som sades före säsongen: favoriten Mullsjö har redan säkrat seriesegern. Lag som Munka-Ljungby och Carlshamn har inte räckt till. I övrigt är serien fylld av högklassiga lag och det finns fler bra lag än vad det finns direktplatser till Allsvenskan.

Förra säsongen vann Växjö IBK division 1 södra och kvalade till SSL. Men inför den här säsongen hade man sänkt målsättningen.

– Målet har hela tiden varit en allsvensk plats och vi visste att det skulle bli tufft, säger Karl Strömberg som gör sin femte säsong som spelare i Växjö.

Växjö tappade en del spelare inför säsongen. Strömberg berättar att lågkonjunkturen samtidigt har gjort det är svårare att erbjuda jobb. Därför har man haft svårt att knyta till sig nya spelare.

– Sedan var det sju två SSL-lag som kom ner till vår serie och flera av de andra lagen som såg starka ut. Det hade varit orealistiskt för oss att ha som mål att komma etta igen. 

 


Rökes Niklas Larsson med bollen i höstens möte mot Växjö. På söndag möts lagen på nytt i en mycket viktig match i division 1 södra. Foto: Bildbyrån.


 
Växjö har 28 poäng. I norra och mellersta serien skulle det räcka till en mer komfortabel plats i tabellen. Men nu är det södra serien man spelar i och man ligger en poäng under kvalstrecket.

– Det har varit lite upp och ner under säsongen. Vi har inte lika jämnt lag som förra säsongen, så vi har gått mycket på två femmor. Sedan har vi fler unga spelare och självförtroendet fick sig nog en liten törn när vi förlorade matcher i början av serien.

Karl Strömberg konstaterar dock att man kom in i en bra period i november. Efter sudden death-seger mot Röke slog man först Lindås och därefter FBC Göteborg. Så det finns anledning att vara hoppfull nu när dessa lag står närmast på programmet för Växjö.

– Vi har haft bra flyt den senaste tiden och slog Carlshamn med 7-0 i lördags. Det är inte det lättaste att bara åka iväg och hämta tre poäng mot dem. Det är alltid mycket känslor när vi möts. Men nu blev det ju ändå rätt bekvämt i slutändan.

Söndagens hemmamatch mot Röke är mycket viktig för båda lagen som just nu innehar var sin kvalplats. Samtidigt som Växjö siktar uppåt och helst vill lämna kvalplatsen kämpar Röke för att behålla sin kvalplats och hålla undan för jagande Slätafly.

Vad tror du att Allsvenskan betyder för innebandyn?
– Jag tror att den betyder mycket. Förhoppningsvis minskar glappet till Superligan. Det kommer att bli bättre kvalitet på de allsvenska serierna än dagens division 1, säger Karl Strömberg.


Läs mer:
Aktuell tabell, division 1 södra
Så här ser seriesystemet ut nästa säsong
Information om kvalspelet


Författare: Klas Pettersson