2010-02-02 10:31

Talme vill till VM igen

På onsdagen startar herrarnas VM-kval. Det är första gången som det kvalas om VM-platser på det här sättet. innebandy.se har pratat med Balrogspelaren Henrik Talme som ska försöka ta sitt Estland till VM.

På tisdagseftermiddagen samlas det estniska laget för att flyga till El Escorial utanför Madrid.

– Målet är självklart att vi ska ta oss till VM. Jag har i och för sig ganska dålig koll på de andra lagen men vi ska vara så pass bra att vi klarar det, säger Henrik Talme.

Estland kommer att möta Liechtenstein, Slovenien och hemmanationen Spanien i gruppspelet. De två bästa lagen från gruppen får spela en avgörande kvalfinal mot ett lag från den andra gruppen som VM-kvalar i Spanien.
 


Henrik Talme försöker stoppa en rysk spelare vid VM i Tjeckien. Ryssland vann matchen och slapp därmed kvala till VM. Foto: Stefan Svensson.


 
Estland är favoriter till gruppsegern och mycket talar för att man även lyckas vinna sin kvalfinal. Tar man sig till VM på det sättet väntar en VM-grupp med Tyskland, ett asiatiskt kvallag – och Sverige.

– Det skulle vara jättekul att möta Sverige i VM. Just den matchen har vi väl inte så stora förhoppningar om att gå vinnande ur. Däremot tror jag inte att det är någon omöjlig uppgift att slå de andra lagen i gruppen så att vi går till kvartsfinal.

Henrik Talme är en nyckelspelare i Estlands lag.

– Jag är den enda kreativa spelaren, så mycket vilar på mina axlar att vi skapar någonting framåt. Vi har bra defensiva spelare och brorsan (Kristian) är en bra målskytt men framspelningarna är det till stor del jag som ska stå för.

Estland har hittills varit med i alla VM-turneringar. Efter stabila, men inte så framskjutna placeringar (11-10-11-12-12-11) tog man ett kliv uppåt i Tjeckien 2008. Då tog man sin bästa placering och slutade åtta. En förklaring till framgången var att bröderna Kristian och Henrik Talme då fanns i laget.

De är uppvuxna i Sverige men farföräldrarna är estniska. Henrik berättar att han valde att vänta med estnisk landslagsdebut ganska länge. Om det hade blivit aktuellt med svenska landslaget.

– Jag ångrar det inte en sekund! Jag hade en fantastisk VM-turnering i Tjeckien. Bland det roligaste jag har varit med om inom innebandyn. Därför är det en stor morot att ta sig till en ny VM-turnering.

Läs mer:
Micael Fasth tippar VM-kvalet


Författare: Klas Pettersson