2010-02-16 14:41

”Student-VM fyller ett behov”

12-16 maj är det dags för student-VM i Umeå, och för herrarna ledda av Kent Göransson är det revansch efter förra mästerskapets bronsmedalj som gäller.

Herrlandslagets förbundskapten Kent Göransson kommer att leda blågult under turneringen, och ser fram emot utmaningen. Han menar också att student-VM fyller ett behov, då det är ett bra tillfälle att testa spelare, något som han annars har begränsade möjligheter att göra.

– För vissa är det enkelt att gå fån U19-landslaget till herrlandslaget, där man kan peka på ett färskt exempel som Henrik Stenberg, men för andra är det ett jättestort steg. Jag tror att det hade varit bra om det funnits något steg mellan landslagen, så där fyller student-VM ett behov även om urvalet av spelare av naturliga skäl blir begränsat, säger Kent Göransson.

Hur hämmande är begränsningen att du bara kan använda studenter med avseende på att använda detta som ett landslagstest?
– Det är en naturlig begränsning med tanke på att det är ett student-VM. Det finns trots allt ganska många studenter som är intressanta för landslaget, så jag är övertygad om att vi kommer att få ihop ett starkt lag.

Det blir många matcher på få dagar precis som i alla mästerskap, är det en bra parameter för att testa om spelarna håller?
– Det kan det absolut vara. Det är intensivt och man behöver vara bra förberedd på en sådan här turnering. 

 

Kent Göransson ser fram emot student-VM och menar att turneringen fyller ett behov. Foto: Bildbyrån.


Planen är att spela herrlandslagets innebandy även i student-VM. I alla fall så gott det går.

– Något åt det hållet blir det. Vi måste få spelarna att förstå vad som krävs för att spela landslagsinnebandy, menar Göransson.

– Utgångsmallen är att spela ungefär som herrlandslaget gör, men då måste vi också ha spelare som passar in där. Vi får se vad vi hittar för någonting.

Kommer du att ta ut de allra bästa spelarna eller välja speltyper efter din spelmodell?
– Först och främst måste jag veta vilka som är kvalificerade innan jag tar ut något lag, så det blir troligen en kombination av båda. Man får inte vara för stelbent. Det beror helt på vad vi hittar för spelartyper, men det kan bli så att vi ändrar lite på vårt tänk beroende på vad vi har för tillgång på spelare.

Medelåldern i student-VM-laget lär bli låg. Men det är inget som bekymrar Kent Göransson. Och det är inget som kommer att påverka hans sätt att leda laget heller.

– Jag får se vilka individer jag har att arbeta med. Det handlar mer om individer än ålder skulle jag säga, om du är 23 år eller 27 år spelar inte så stor roll egentligen. Det handlar mer om hur man agerar på och utanför plan.

Jan-Erik Vaara om student-VM
Student-VM:s officiella hemsida 


Författare: Jonas Gustavsson