2010-02-17 14:00

Publikstatistik per månad

Finns det någon månad då det kommer extra mycket publik till matcherna? Vi har tagit reda på svaret.

Man kan inte säga att det finns någon månad som återkommande varje år lockar mer publik till innebandyns elitmatcher.

Vi har delat upp siffrorna månadsvis de tre senaste säsongerna. I var och en av dessa 20 månader har vi sedan tagit bort den högsta respektive lägsta noteringen.

Elitserien
  
Ett återkommande mönster på damsidan är att december är en dålig publikmånad. Alla säsongerna har det noterats en tioprocentig nedgång jämfört med november. Den här säsongen var december som bekant VM-månad för damerna. Endast tolv matcher spelades i serien, samtliga precis före jul, vilket kan förklara det låga månadssnittet. Mer glädjande var att damernas publiksnitt i stället fick en skjuts uppåt i januari.

I Elitserien har publiken minskat i slutspurten både 2008 och 2009. Däremot noterades det högsta snittet i summeringen i februari 2008. Den månaden hade Endre fyra hemmamatcher och dessutom spelades ett Umeåderby (den högsta noteringen, som räknades bort, var Pixbo-Rönnby i Scandinavium).
 

Svenska Superligan
  
Den innevarande säsongen i SSL har publiksnittet gått ner. Per månad kan man dock skönja en svagt uppåtgående trend. Från en bit under 800 i början av säsongen till närheten av 900 de senaste månaderna.

De två föregående säsongerna har det varit ganska stora omkastningar mellan månaderna. 2007/08 märktes en kraftig nedgång sista två månaderna med 2008/09 vände snittet i stället uppåt på slutet.


Författare: Klas Pettersson