2010-02-11 13:04

På väg mot OS

Innebandyns steg framåt går raskt. 2008 fick innebandyn erkännandet av IOK som ”olympisk medlem” och satsningar görs för att nå OS-programmet. En del i strategin är student-VM.

I december 2008 accepterades innebandyn av IOK och finns därmed med i den olympiska familjen, men vägen till att komma med på OS-programmet är fortfarande lång.

För att nå dit behöver man nå vissa kriterier i form av kvantitet och kvalitet gällande medlemsländer och utövare, och i och med att innebandyn nyligen passerade 50 medlemsländer så går utvecklingen och breddningen hela tiden framåt.

Ett aktivt arbete pågår för att nå OS. En satsning avser student-VM, som är en väg att växa som idrott vilket innebär att man kan komma in på de stora internationella idrottsevenemangen.

– I Sverige har teamåkningen, som är en gren inom konståkningen, jobbat intensivt, med initiativ från internationella förbundet, för att komma in på universiadprogrammet som ett första steg för att sedan kunna komma med i OS. Det finns flera idrotter som har gjort den satsningen och som bedömer att det här kan vara en möjlig väg att gå för att komma med i OS, berättar Josef Åhman på Sveriges Akademiska Idrottsförbund.
 


Foto: Bildbyrån.

 
 
Student-VM är ett första steg för att nå Universiaden som har högre status.

Universiaden är en av världens största tävlingar trots att den är relativt okänd i Sverige. Universiaden, som arrangeras i både en vinter- och sommarversion likt OS, har arrangerats vartannat år sedan 1959.

Det finns inga kopplingar till OS, men i folkmun kallas Universiaden för Student-OS.

– För att komma till Universiaden måste man vara en stabil och stark student-VM-gren. Idrotterna är nämligen med i antingen student-VM eller Universiaden, inte både och, och det är Universiaden som har högst status. Det finns ett 30-tal idrotter på student-VM-programmet och flera av dem vill komma in på Universiaden för det är ett större arrangemang där tusentals idrottare från världen är med. Det är ett arrangemang av högsta världsklass, berättar Josef Åhman.

– På universiadprogrammet finns det ett antal obligatoriska idrotter och det är en lång resa för att komma in där. Första steget blir att bli en valfri idrott som får vara med något eller några år.

Så hur ska innebandyn ta sig till Universiaden?
– Trappan ser ut så att man först måste bli en stabil student-VM-gren för att sedan bli en valfri idrott på Universiaden.

Och när bedöms man vara en stabil student-VM-gren?
– Det är omöjligt att säga egentligen. Det är vårt internationella förbund som bestämmer vilka idrotter som är med där. Det gäller att tänka långsiktigt.

Vad är din uppskattning?
– Om jag får gissa på vad som klassas som en stabil student-VM-gren så bör den nog ha arrangerats minst fem gånger. Man måste dessutom ha haft en bra nivå på turneringen beträffande spridning, det vill säga att man vill ha bra uppslutning och nationer från olika kontinenter. Men det är inte bara spridningen som betyder något, utan man ska ha högklassiga deltagare också, de ledande nationerna ska vara med. Sedan så är det en del politik inblandat, det kan man inte undgå att säga. Arrangören av Universiaden har faktiskt ganska mycket att säga till om angående vilka valfria idrotter som ska vara med, och de väljer ofta idrotter som är starka i det egna landet.

Innebandyn har som målsättning att innan 2020 ha kommit in på den stora internationella scenen. Universiaden är ett arrangemang som väl faller in i den kategorin, men då gäller det alltså att arbeta upp statusen på student-VM.

Årets student-VM, det fjärde i ordningen som spelas 12-16 maj i Umeå, är ett av stegen mot den internationella scenen. Ett steg som förhoppningsvis i längden ska leda mot OS-programmet.

Läs mer om Universiaden

Författare: Jonas Gustavsson