2010-02-19 09:45

Många cliffhangers även i uppföljaren

För tre månader sedan var det premiär för boken Innebandypiraterna. Vi har pratat med författaren Sölve Dahlgren som är mitt uppe i skrivandet av uppföljaren. Där blir det som tidigare en del cliffhangers – och även en del konflikter i laget.

 
Det har gått tre månader sedan din debutroman Innebandypiraterna gavs ut. Vilken respons har du fått?
– Från dem som läst boken har jag fått en överväldigande positiv respons. Båda unga och gamla som verkligen gillar boken och som är ivriga att få läsa fortsättningen. Det känns förstås kul.

 
Hur många recensioner har du tagit del av?

– Det har varit mer tunnsått med recensioner, framför allt dagstidningarna har inte riktigt vaknat än. Men det kommer också ut 3000-4000 nya titlar i Sverige varje år och bara en bråkdel recenseras i tidningarna. 
 
– De få recensioner jag läst har varit bra i alla fall, ingen rejäl sågning vad jag sett. (skratt) Jag hoppas att fler upptäcker bokserien efterhand, kanske när bok nummer två kommer ut. Det viktigaste är ändå vad läsarna tycker.

 
Hur ser försäljningssiffrorna ut?
– Det har gått bra tycker jag. Hittills har jag sålt ett par hundra exemplar, men jag är inte nöjd förrän jag nått första delmålet på 1000 exemplar. Utmaningen är ju att nå ut till alla potentiella läsare i hela landet. Eftersom jag fått så positiva reaktioner från dem som läst den så är jag övertygad om att det går att sälja ett par tusen böcker minst. Det finns ju trots allt en kvarts miljon svenskar som spelat innebandy organiserat någon gång. Dessutom tror jag idrottsintresserade i allmänhet kan uppskatta boken.

 
Du har varit på en del boksigneringar. Några nya på gång?
– Vi får se vad det blir under slutspelet. Jag kommer ju att försöka se FC Helsingborgs matcher och beroende på vilka de får möta så kan det bli signeringar där. Sedan ska jag till Landskrona den 12 mars i samband med Innebandyfesten. Och så hoppas jag kunna dyka upp i Globen till SM-finalen.
 
– Det är kul att komma ut och möta läsarna. Varje gång jag gör en signering så träffar jag på en och annan som aldrig hört talas om boken tidigare men genast vill ha ett exemplar.

 
Den första boken finns numer också som e-bok. Vad innebär det?
– Dels innebär det att det finns en billigare version av boken. En e-bok är ju billigare att framställa än en pappersbok. En annan positiv effekt är att 100-200 bibliotek runtom i landet har möjlighet att låna ut e-boksversionen och det gör ju att jag kan nå nya läsare.
 
– Idag är pappersböcker fortfarande dominerande men i framtiden kommer säkert fler och fler att välja e-boksversionen i första hand. Jag har också börjat titta på möjligheterna att läsa in hela InnebandyPiraterna som ljudbok. Vi ska göra ett testkapitel om några veckor är tanken och sedan får vi se om min berättarröst fungerar för det.

 
Du skriver just nu på en uppföljare. Vilken handling kan vi förvänta oss i den?
– Målet är att den ska bli minst lika spännande som den första. Alltså många cliffhangers. Andra säsongen innebär att spelarnas ambitioner blir tydligare och precis som i de flesta lag är det inte alla som har samma mål med sitt innebandyspel. Det leder till en del konflikter. Samtidigt finns ju de sportsliga utmaningarna kvar, konkurrensen hårdnar på Floorball World Tour säsong 2.
 
 
När är det planerad utgivning för den?
– Jag hoppades ett tag att jag skulle hinna till SM-finalen men det är bara att inse att det inte går. Jag har planerat större delen av storyn och gjort mycket av förarbetet och i veckan skrev jag inledningen till det första kapitlet. Nu har jag siktet inställt på att ha den utgiven lagom till säsongsstarten och Bokmässan i Göteborg. Så augusti/september är målet nu. Samtidigt har jag redan börjat planera lite för bok 3 och 4. Det hade varit kul att kunna släppa den tredje boken lagom till julhandeln. Jag vet att den första boken var en uppskattad julklapp för många.

 
Du låter läsarna vara med och påverka handlingen i uppföljaren?
– Ja, lite grann. Just nu kör jag en tävling där vem som helst får lov att hitta på ett lagnamn och skicka in som förslag. Man får skriva ett par rader och berätta lite om laget, kanske några nyckelspelare och en kul bakgrundshistoria. Sedan ska jag välja ut ett av alla de lagförslag som kommer in och använda det i boken på något sätt.

 
Läs mer:
Tidigare intervju med Sölve Dahlgren
InnebandyPiraternas hemsida
Låna InnebandyPiraterna som e-bok på biblioteket


Författare: Klas Pettersson