2010-02-11 10:31

”Mål att få enkelmöten 2011/12”

innebandy.se har pratat med Kim Fors, vice ordförande i Svensk Elitinnebandy. Hon jobbar med elitinnebandyn på damsidan och bland annat nämner hon att det finns ett mål att det ska vara enkelmöten i Elitserien från och med säsongen 2011/12.

Kim Fors är en välkänd profil inom innebandyn. Numera är hon vice ordförande och damansvarig i föreningen Svensk Elitinnebandy, men var tidigare ordförande i Stockholms Innebandyförbund.

Det finns ett grundläggande problem i att framför allt damlagen har undermåliga organisationer och för få ideella krafter. Är det inte då tufft att ha en slags kravspecifikation som SEI har skapat, när de som finns i föreningarna redan går på knäna?
– Det dokumentet togs fram för många år sedan och används nog mest som grund för SIBF:s arbete, framför allt när det gäller anläggningsfrågor och publikkapaciteten. Ett sådant dokument kan användas både positivt och negativt, i den bemärkelsen att den kan visas upp för kommunen för att få bättre förutsättningar.

– Det negativa är väl att det inom daminnebandyn är så stora skillnader mellan föreningarna och att kravspecen inte då går att applicera på alla. Frågan är ju vad vi vill uppnå med en kravspecifikation, piska eller morot.
 


Kim Fors blickar fram mot framtida utmaningar inom elitinnebandyn, framför allt på damsidan.


En aktuell fråga är damernas föreslagna slutspelsdagar, måndagar och fredagar, för att TV4 enkelt ska kunna välja matcher att sända. Har du förståelse för kritiken som förslaget har inneburit?
– Tillsammans med SIBF tog vi ett beslut om att damerna ska spela fem slutspelsmatcher och det betyder fler matcher som måste in på vardagarna. Det vet alla inblandade, även föreningarna, om sedan beslutet togs.

– Tidigare har föreningarna kunnat tacka nej till tv-matcher för att tävlingsbestämmelserna tillåtit det. Vi ville säkerställa att man inte kan det, men det blir ju inte tv-matcher av alla matcher och därför bör föreningarna boka upp helgerna också. Då kan så många matcher som möjligt spelas på helgerna.

Vad innebär egentligen avtalet med TV4 för damernas elitserie?
– I avtalet står det att TV4 ska sända ett visst antal matcher från SSL, elitserien och landslagen. TV4 bestämmer väldigt mycket vilka matcher som ska sändas och vi har inte reglerat hur många av matcherna som ska vara från damernas elitserie.

Det har också varit på tapeten att flytta damfinalen i Globen från lördagen till fredagen. Hur långt har ni kommit med den frågan?
– SEI har inte planerat något byte av dag för damfinalen. Det är många som har synpunkter på hur många matcher som ska spelas och på vilken plats. Vi vill ha en bra produkt och intäkter som är realistiska.

Inom daminnebandyn har det ekonomiska tyvärr fått styra över det sportsliga. När tror du vi blir av med de impopulära dubbelmötena?
– Vi har en referensgrupp där deltagarna har blivit invalda av damföreningarna. Referensgruppen består av Dalens Urban Karlsson, Endres Harald Hoffmann, Balrogs Roland Pettersson, Pixbos Kristina Landgren Carestam och Lockeruds Joakim Magnusson (sitter i SEI:s styrelse). Vi diskuterar mycket kring det sportsliga och har som mål att få till enkelmöten till säsongen 2011/12 – om de ekonomiska förutsättningarna finns.
 
 


I förra årets SM-final möttes Balrog och Falun. Vilka går hela vägen till Globen i år? Foto: Bildbyrån.
 Vad betydde damlandslagets VM-guld rent marknadsmässigt för daminnebandyn?
– Det var bra att arrangemanget hölls i Sverige och en sponsor som Svenska Spel var oerhört nöjd med deras satsning ”Guld, svett och tårar” i samband med VM. Det är viktigt att en stor sponsor syns på ett bra sätt. Jag hoppas att arrangemanget ger fler positiva marknadseffekter.

Har SEI prioriterade områden för damerna?
– På vår agenda finns framför allt projektet ”Lyfta damelit” där vi har tematräffar kring punkter som till exempel arrangemang och sponsring. Vi har även en domargrupp som endast dömer damer. Givetvis diskuterar vi hela tiden löpande frågor och har möten med referensgruppen.

Hur fungerar arbetet inom SEI, när det gäller herr- respektive damfrågor?
– Vi diskuterar mer generellt elitfrågor och inte speciella dam- och herrdelar.

Känner du att du och övriga i SEI får oförtjänt mycket kritik? Lyckas ni synliggöra ert arbete tillräckligt?
– I år har det hänt väldigt mycket som syns utåt, till exempel en ny hemsida och webbsändningarna. Fast vi jobbar också med många frågor som är svåra att synliggöra, men jag tycker att vi har fått förståelse för vårt arbete när vi har haft våra elitkonferenser. Vi jobbar alla ideellt och har kommit en bit på väg i vårt arbete. Det finns alltid mer att göra och alltid önskemål om mer resurser. Jag tycker att jag har ett bra stöd från damföreningarna vilket är oerhört viktigt.

Du har alltid engagerat dig ideellt. Vilken är din drivkraft?
– Jag gillar att vara delaktig i utvecklingen och att det händer saker hela tiden. Det är fantastiskt roligt och jag vill ge tillbaka det idrotten har gett mig.

Vilken är din hjärtefråga inom innebandyn?
– Jag brinner för just idrotten innebandy! Jag vill att vi ska få ett erkännande för vår sport som vi har uppfunnit. Tänk att innebandy en dag kan vara en OS-sport – oj vad stort!

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon