2010-02-25 09:33

Lyckad flytt till Finland

innebandy.se har pratat med Matilda Rotevall som den här säsongen gör succé i finska ligan. Den förra Täbyspelaren producerar en hel del poäng i serieledande NST.

Hur kommer det sig att du hamnade i Finland?
– En finsk spelare som har spelat i Sverige tidigare tipsade om mig och jag blev kontaktad av tränaren. Det lät intressant och jag åkte hit på en veckas träningsläger vilket övertygade mig att testa spel i Finland.

Du är uppfödd i Stockholm och nu spelar du i NST Lappeenranta och bor nära ryska gränsen i en liten ort. Får du inte lappsjuka?
– Jag är egentligen ingen storstadstjej och det är bra att bo i en liten stad då det är enklare att komma närmare laget. Jag trivs jättebra.
 


Nyligen blev Matilda Rotevall och hennes lag NST cupmästare i Finland. Foto: Olli Laukkanen.
 
 

Hur fungerar kommunikationen med laget?
– Bra och på engelska även om jag har lärt mig en helt del finska på egen hand. Matchgenomgångarna sker på finska och är det något jag inte förstår förklarar de på engelska. Sedan finns det två tjejer i laget, Laura Kokko och Tiia Ukkonen, som har spelat i Sverige och pratar lite svenska.

Ni leder serien och du innehar en tredje plats i den totala poängligan. Är du nöjd innebandymässigt?
– Nja, jag har väldigt höga förväntningar på mig själv och hade hoppats på fler poäng. Jag spelar med två tjejer som hjälper mig med poängskörden och vi kompletterar varandra bra. Jag gjorde inte lika många poäng i Sverige så visst har jag bättre självförtroende nu och dessutom har mitt humör blivit mycket bättre.

Vad skiljer svensk och finsk innebandy?
– I Finland finns inte lika många bra lag och inte lika många lag. Det är roligare att spela jämna matcher och här kanske det är 5-6 lag som är lite bättre än övriga. Spelet är ganska fysiskt och mer taktiskt, medan det i Sverige är snabbare tempo.

Vad gör du när du inte spelar?
– Jag är lärarassistent på en internationell skola vilket är jättekul. Det är skönt att ha något att göra på dagarna vid sidan om innebandyn.

Har klubben ordnat allt runt omkring?
– Ja, allt har fungerat bra och de har infriat sina löften. Jag bor tillsammans med en spelare i laget vilket känns tryggt.

Efter många år i Balrog bytte du till Täby innan din Finlandssejour. Hur kom det sig?
– I Täby fanns mina gamla stadslagstränare som hörde av sig och ville ge mig mer speltid än jag fick i Balrog då. Jag utvecklades också på Balrogs träningar men det är ju spela matcher man vill. Jag kände nästan hela laget i Täby så det var lätt att komma in i gruppen.

Var spelar du nästa säsong?
– Jag är utlånad från Täby, men mitt kontrakt går ut och jag vet ännu inte hur jag ska göra. Det som talar för spel i Finland är att vi är ett bra lag och många ska spela vidare när vi också får spela Europacupen i höst. I Sverige finns ju familj och vänner och eventuellt ska jag studera vidare vilket det snart är läge för.
 


Rotevall trivs bra i finska ligan, där hon är den tredje bästa poänggöraren. Foto: Olli Laukkanen.
 
 

Vad har du för målsättning med innebandyn?
– Det har alltid varit en dröm att få spela i landslaget och vinna VM-guld och SM-guld med mitt klubblag.

Följer du innebandyn i Sverige? Tips på finallag?
– Jag har inte så där jättebra koll, men det vore kul om Kais Mora och Endre spelar final. Kais har varit på gång länge och är ett ungt lag, medan Endre alltid har varit på gränsen till avancemang. Jag tror i sådana fall att Endre vinner.

Om ett par omgångar spelar även ni slutspel, hur går det där?
– Vi är favoriter eftersom vi har rutinen och jag vet att vi också har viljan att vinna. Jag tror att vi får möta Classic i finalen, som spelas i bäst av fem matcher.

Vad vill du säga till spelare som funderar på spel i Finland?
– Våga ta chansen! Det är en jättebra upplevelse och jag har lärt mig otroligt mycket, inte bara på planen utan jag har även utvecklats som person.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon