2010-02-04 08:11

”Krantz har aldrig varit i bättre form”

Vi har pratat med Pixboprofilen Jan Inge Forsberg som gör sin första säsong som tränare i damernas högsta serie. Han tycker till om dubbelmöten, ger en hint om sin framtid som tränare och anser att landslagsspelaren Isabell Krantz är bättre än någonsin.

Nu har du för första gången fått prova på att vara tränare i damernas högsta serie. Hur har erfarenheten varit?
– Det har varit en fantastisk bra upplevelse! Jag har tränat grunden av laget sedan 1998 även om det har tillkommit tjejer på vägen. Det har varit intressant att se hur en grupp tjejer fungerar i med- och motgång.

Vad bör förändras i elitserien?
– Något som är skillnad för damerna gentemot herrarna är dubbelmötena. Det är oerhört påfrestande att spela två matcher en och samma helg. Vi kan ha samling för en resa till Umeå klockan 16 på fredagseftermiddagen efter att ha jobbat hela dagen, nattåg och framme på morgonkvisten. Sedan match och ny match dagen efter. Hem måndag morgon. Sedan ska tjejerna träna hela veckan för två nya matcher helgen efter.
 
– Detta upplägg är inte ultimat, men det finns lag som har det värre än oss.

I dessa dagar diskuteras slutspelsdagar för damerna och förslaget är måndagar och fredagar för att TV4 så lätt som möjligt ska kunna välja tv-matcher. Vad tycker du om förslaget?
– Det beror helt på hur många matcher som ska sändas, för om bara någon enstaka match sänds är det inget bra förslag. Man måste räkna ut vad det kostar för lagen att resa och ta ledigt från jobben. Media i all ära, men man måste tänka sunt och är det värt alla kostnader för lagen.

Ni gör väldigt många mål framåt, men släpper också in många. Spelar ni en offensiv gladinnebandy och vinner ni hellre med 9-8 än 3-2?
– I laget har 16 av 21 spelare aldrig spelat i Elitserien tidigare och våra två målvakter är unga och orutinerade. De gör jättebra matcher och är duktiga för sin ålder, men ibland släpper vi in många mål. Egentligen borde vi ha en äldre mer rutinerad målvakt i truppen som de yngre kan luta sig emot. Offensivt ser det jättebra ut.

 


Jan Inge Forsberg gör sin första säsong som tränare i damernas elitserie. Foto: Bildbyrån/Arkiv.


 
Ett ungt och orutinerat Pixbo har under säsongen förstärkts med rutinerade damer så som Johanna Dahlin och Alexandra Lidström. Vad tillför dessa spelare?
– Fantastisk rutin! Dahlin har rest runt och är inte fulltränad än, men hon är listig och hittar alltid rätt positioner. Lidström har spelat i division 1 och blev sugen på elitspel igen. Hade båda varit med från start, skulle vi haft en säker plats i slutspelet.

Pixbo har tidigare fått kritik för att ni har låtit etablerade elitspelare kliva ner i ert division 1-lag. Bland annat har tidigare landslagsspelaren Camilla Nilsson spelat där. Vad finns det för tanke bakom det?
– Camilla var iväg på bröllopsresa och missade fem matcher och tre veckors träning. Hon kom hem samma helg vi var i Stockholm och spelade. Därför passade det bra att hon fick starta med en match i division 1.

Din dotter Lina spelar i laget. Är det svårt att träna sin egen dotter på den här nivån?
– Både ja och nej. Lina har gått frisörutbildningen samtidigt och inte alltid kunnat satsa helt på innebandyn och därför inte varit aktuell för spel i alla matcher. Vi är två tränare och det är den andre som tar det avgörande beslutet om det behövs.

Backen Isabell Krantz kom som enda Pixbo-spelare med till Finnkampen för spel med A-landslaget. Rätt eller fel?
– Nej, nu finns det ingen spelare mer än Krantz som borde vara med. Hon har aldrig varit i bättre form än hon är nu. Camilla Nilsson har varit aktuell tidigare, men nu har hon varit ute och rest. Vi har flera unga som utvecklas hela tiden och kanske borde vara med vid samma tid nästa år. Sedan är Jorunn Göransson uttagen till U19-landslaget.

Du som har varit förbundskapten för herrlandslaget, vilka egenskaper är viktiga för en förbundskapten?
– Det gäller att få gruppen att dra åt samma håll och ta bort grupperingar. Man måste ta ut spelare som fungerar i en grupp.

Skulle du tacka ja till en förfrågan om att bli förbundskapten för de svenska damerna?
– Nej, för jag är klar med tränarrollen inom innebandyn. Jag känner att jag kan tillföra så mycket mer som bollplank eller mentor till en ledarstab.

Så du slutar som tränare för Pixbos damer nästa säsong?
– Det är inte hundra procent klart, men jag tror att vårt damlag mår bäst av att få en ny, hungrig huvudtränare. Jag ingår dock gärna i ledarstaben.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon