Fasth tippar VM-kvalet - Innebandy.se
2010-02-02 10:31

Fasth tippar VM-kvalet


Micael Fasth tippar
VM-kvalet.

innebandy.se har bett experten Micael Fasth att tippa VM-kvalet som inleds på onsdagen.

Micael Fasth har bevakat samtliga VM-slutspel på herrsidan, i första hand för innebandy.se, TV4 och tidingen Svensk Innebandy.

Fasth har stenkoll på hur innebandyländerna utvecklas. Därför har vi bett honom att sia om utgången i VM-kvalet som inleds på onsdagen.

Här nedanför presenterar vi gruppindelningen och Fasths tips. De lag som han tror går till VM har rödmarkerats. 

 

 
 Europa 1
 
 Grupp A
 Danmark
 Polen
 Storbritannien
 Belgien
 
 
Grupp B
Österrike
Ungern
Frankrike
Serbien
 

Kvalfinaler
1:an A-2:an B
1:an B-2:an A

 
Här har Danmark och Polen hamnat i samma grupp. Tufft, men det spelar ingen roll eftersom de övriga motståndarna är Storbritannien och Belgien. Dessa länder är två av Europas absolut svagaste, och danskar och polacker kommer att ha tvåsiffrigt redan efter två perioder.
 
Från den andra gruppen bör Österrike och Ungern gå vidare. Ungern är inte så pjåkiga, men varken de eller Österrike ska kunna rubba Danmark och Polen som går vidare till VM-slutspelet. Storvretas polack Mattias Mikulski blir gruppens MVP. 
 

 
 Europa 2
 
 Grupp C
 Italien
 Holland
 Slovakien
 Georgien
 
 
Grupp D
Estland
Slovenien
Spanien
Liechtenstein
 

Kvalfinaler
1:an C-2:an D
1:an D-2:an C
 
Slovakien är ett ganska färskt land som snabbt kommit underfund med hur man spelar innebandy. De har faktiskt slagit Polen, och vinner sin grupp lätt. I den andra gruppen briljerar Estland med de formstarka Balrogbröderna Talme som stora stjärnor.
 
Kom ihåg att esterna bara föll med uddamålet mot Schweiz i VM 2008! I de avgörande matcherna vinner Slovakien och Estland enkelt, oavsett vad motståndarna heter. De övriga sex nationerna i Europakval 2 är helt enkelt några klasser sämre.
 

 

Prestigemöte mellan Japan och Singapore under senaste VM. Micael Fasth tror att båda dessa länder går vidare från VM-kvalet. Foto: Stefan Svensson.
 

 
 
 
 Asien/Oceanien
 
 Grupp E
 Japan 
 Sydkorea
 Singapore
 Malaysia
 Australien
 
 
De tre bästa
lagen går till
VM-slutspelet

Här var det tänkt att sex länder skulle slåss om tre VM-platser. Men Indien drog sig ur, vilket innebär att detta kval blir ungefär 150 mål fattigare - så svagt är Indien! Det är trots allt ganska lurigt att tippa vad som händer i denna grupp. Japan och Singapore bör vara starkast,
 
Malaysia tar knappast någon poäng. Däremot kan det bli hårt mellan Sydkorea och Australien om den tredje VM-platsen. Sydkorea är färska men utvecklas snabbt, Australien har varit med länge men är inne i en svårjobbad generationsväxling. Jag sticker ut hakan och tippar på en koreansk VM-biljett.
 
 
 
 Nordamerika
 
 Grupp F
 USA
 Kanada
 

  
Lagen möts i
ett dubbelmöte.
Vinnaren till VM.
  
Kanada eller USA, det är frågan. Striden avgörs i bäst av två matcher och båda spelas i Kanada. USA har tidigare gjort bättre resultat än sitt nordliga grannland, men det amerikanska laget har varken varit ungt eller utvecklingsbart.
 
När Kanada nu har spetsat sitt manskap med två spelare från den finska högstaligan bör det väga över i kombination med fördelen av hemmaplan. Kanada spelar VM i Finland i december!