2010-02-16 14:39

”Det skapar en linje i det vi gör”

Damerna var med för första gången i student-VM 2008 och då blev det guld. Med Jan-Erik Vaara vid rodret är ambitionen att upprepa den bedriften i Umeå.

Student-VM spelas 12-16 maj i innebandymetropolen Umeå, och förbundskaptenen Jan-Erik Vaara ser fram emot utmaningen att leda ett landslag till ett nytt guld.

Ett har han ju redan plockat – med damlandslaget i Västerås i december.

Herrlandslagets Kent Göransson, som leder herrarna i student-VM, påpekade vikten av att ha ett steg mellan U19-landslaget och herrlandslaget, men Vaara känner inte samma behov.

– På damsidan är inte hoppet inte så fruktansvärt stort mellan ett U19-landslag till ett seniorlandslag, säger Vaara.

– Sedan ska man inte underskatta att efter U19-landslaget så har man inte tillfälle att testa spelare på något annat sätt än i seniorlandslaget där det ofta kan vara trångt om saligheten. Det gör att student-VM kan vara ett ypperligt sätt att visa upp sig när man blivit för gammal för U19 och precis är på gränsen att komma med i seniorlandslaget.

Du är ändå begränsad till att använda dig av studenter, är det hämmande?
– Det är en begränsning som vi får leva med och den är ändå marginell. Många elitspelare studerar vid sidan om. Det är inte optimalt, men det är ingen tung begränsning.

Det blir få matcher på få dagar som i alla mästerskap, detta blir ett bra tillfälle att se om spelarna pallar hård belastning och matchning?
– Det är helt korrekt, det är klart att det krävs lite kapacitet för att klara en sådan här turnering med många matcher på kort tid. 

 

Jan-Erik Vaara är på jakt efter säsongens andra guld i student-VM. Foto: Bildbyrån.


Jan-Erik Vaara tycker att det är naturligt att det är förbundskaptenerna som också blir ledare för landslagen i student-VM eftersom det skapar en linje i verksamheten. Förbundskaptenerna vet också vad som krävs för att spela landslagsinnebandy, och att spela student-VM när de ordinarie förbundskaptenerna finns på plats är säkerligen en morot för spelarna också.

Tanken är att applicera damlandslagets spelsätt även i student-VM.

– Men inte fullt ut, jag räknar inte med att den nivån finns hos de här spelarna just nu. Tanken är att man ska få en känsla för damlandslagets spel, så det kommer inte att vara annorlunda på så sätt, säger Vaara.

Tror du att det faktum att du och Kent är med i student-VM inspirerar många spelare?
– Jag och Kent har insyn i vad det är som gäller just nu i form av egenskaper för att vara med i landslaget, och spelare som har ambitionen att spela i landslaget och som står på gränsen får nu chansen att visa upp sig för oss, så att så kan det säkert vara.

Student-VM är också en pusselbit i innebandyns väg mot OS, och just den punkten tycker Jan-Erik Vaara är viktig.

– Om vi lyckas få till en bra verksamhet så att vi kan attrahera OS-kollektivet så är det ett mål på vägen som är lika viktig som att vi får en chans att testa landslagsspelare. 

Kent Göransson om student-VM
Student-VM:s officiella hemsida


Författare: Jonas Gustavsson