Boänges redo för comeback - Innebandy.se
2010-02-19 11:08

Boänges redo för comeback

Efter två års frånvaro i högsta serien pekar det mesta på att Maria Boänges kommer att göra comeback nu i helgen. innebandy.se har pratat med henne om återkomsten i Kais Mora.

Kais Mora har fått in en nygammal spelare i truppen inför slutspurten av serien och slutspelet. Maria Boänges har representerat Kais Mora tidigare och har även varit bofast i landslaget. I högsta serien har hon även spelat för Rönnby och Hertsjö.

Du slutade spela för ett par år sedan på grund av en ryggskada. Vad hände?
– Jag blev aldrig bra i ryggen trots några uppehåll och det finns ju ett liv efter innebandyn, därför bestämde jag mig för att sluta spela och höll  uppe helt i ett år. Då tränade jag upp ryggen och började förra säsongen spela i division 2-laget Bollnäs/Alfta.

Hur kommer det sig att du gör comeback i Kais och Elitserien? Blir det tufft med tanke på att du har två barn?
– Suget att spela har alltid funnits där och jag har följt Kais hela tiden, men tidigare har det inte fungerat på grund av privata skäl. Nu funkar det bra hemma och jag tränar två av tre innebandyträningar med laget och sedan tränar jag styrka och kondition efter ett program. Det går bra eftersom jag jobbar på idrottsgymnasium och har möjligheter att träna där.
 
 


Maria Boänges, här i Rönnbys tröja i en match mot Pixbo för nio år sedan. Foto: Bildbyrån.


 
Var det ditt initiativ eller Kais?
– Vi har haft sporadisk kontakt under hösten och de har hela tiden vetat att Lina Arvidsson kanske skulle ut och resa. När de hörde av sig kände jag att jag ville testa och jag är verkligen peppad och det går lätt när det är kul. Det har gått över förväntan eftersom jag var beredd på en smärre chock.

Hur tycker du att spelet är nu jämfört med när du senast spelade i Elitserien?
– Det är mycket högre tempo och allting har gått framåt. Det ställs högre krav på fys och det är klart att det är stor skillnad mot division 2, men jag kan spelsystemet och känner laget. Det kommer att gå bra.

I helgen mötte ni Skellefteå och Iksu på bortaplan, var du med och spelade?
– Nej, jag hade bara tränat två gånger innan helgen och vill göra mig själv rättvisa först.

Vad kan du tillföra?
– Framför allt med rutin både på och utanför planen. Jag har ett lugn i spelet och har spelat länge.

Kais har ju tillhört toppen i serien hela säsongen. Är ni där för att stanna?
– Tjejerna i laget känner att vi kan slå alla lag, för det är oerhört jämnt bland slutspelslagen. Tidigare gjorde Mora mycket bra matcher blandat med sämre, nu är det en jämnare nivå i spelet. Elin Reinestrand har tillfört mycket, hon är harmonisk och lugn och även landslagsspelare.  Alla är laddade till tusen och det är ett härligt gäng!

Är klubben elitmässig?
– Ja, allt runt omkring fungerar bra och klubben strävar hela tiden efter att bli bättre och vill framåt.

Du har spelat 14 landskamper, är landslagsspel ett mål längre fram?
– Nej, jag är klar med landslaget. Det har varit en jättekul tid då jag lärde mig mycket och fick många nya vänner. Det är klart, jag kan fortfarande vara grinig över att jag inte har fått vinna ett VM-guld.

Finns det någon som har betytt extra mycket för dig i din karriär?
– Hanna Lundström, Belinda Holmqvist och Sandra Persson har varit viktiga för mig i landslaget och är fina föredömen. Sandra Fredriksson har varit grym länge och är det fortfarande, Lina Hansson betyder mycket för mig. Alla är goa duktiga tjejer som jag blir glad av att spela med.

I helgen möter ni Endre och Balrog på hemmaplan. Vilka är dina tankar inför dessa matcher?
– Vi ska göra det vi ska göra, alla matcher är lika viktiga för oss och vi tar en match i taget. I Endre får vi hålla ögonen på Sara Anteryd och systrarna Jakobsson som är vassa framåt och gör många poäng. I Balrog finns Emelie Lindström och Amanda Wendelstig som alltid går bra.

Kommer du att spela?
– Det känns som om jag har en stor chans att få spela delar av matcherna i alla fall.

Kais Mora kallar helgens arrangemang ”superhelg”, vad innebär det?
– Herrarna spelar seriefinal innan oss, ett band underhåller i pauserna och det arrangeras tävlingar. Klubben vill fylla hallen och vi hoppas på bra drag. Det ska bli jätteroligt att spela!

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon