2010-02-24 14:29

24 platser – fortfarande 22 frågetecken

I höst startar Allsvenskan och kvalificeringen pågår för fullt. Efter den kommande helgens matcher i division 1 har antagligen fler frågetecken rätats ut – men i skrivande stund är Älvsjö och Landskrona de enda lagen som är helt klara för Allsvenskan 2010/11.

Från och med i höst kommer nivån under Svenska Superligan att vara två stycken tolvlagsserier. Denna nivå kommer att heta Allsvenskan.
 


I skrivande stund är det fortfarande många frågetecken om hur den allsvenska kartan kommer att se ut under premiärsäsongen 2010/11.


 
Kvalificeringen pågår för fullt men det är i skrivande stund bara två lag som vet med hundra procent att de hamnar i Allsvenskan 2010/11.

Dels är det Landskrona i södra serien som blev klara i samma stund som det stod klart att Mullsjö var klara seriesegrare. Därmed kunde Landskrona varken komma högre upp eller riskera att missa Allsvenskan.

Dels är det Älvsjö i den mellersta serien. De är borta från chansen att vinna serien men har tillräckligt bred marginal nedåt för att inte missa Allsvenskan även om de inte tar en enda poäng på de tre matcher som återstår.

I övrigt är det många division 1-lag som ligger bra till och med stor sannolikhet kommer att spela allsvenskt. Men vissa av dem har fortfarande chansen att bli seriesegrare och därmed kvala till SSL och vissa andra kan fortfarande trilla ner under kvalstrecket.
 
 

Så här fördelas de 24 platserna i Allsvenskan:

 • Lag 14 i Svenska Superligan  (1 plats)
  Ej klart
   
 • Lag som ej går upp från SSL-kvalet  (2 platser) 
  Ej klart
   
 • Lag 2-7 i division 1   (18 platser) 
  Landskrona och Älvsjö klara, i övrigt ej klart
   
 • Vinnande lag i Allsvenskans kval  (3 platser)
  Ej klart

 
Läs mer:
Läget i division 1-serierna
Så här ser seriesystemet ut nästa säsong
Information om kvalspelet

Författare: Klas Pettersson