Uttagningar på Riksinnebandygymnasiet - Innebandy.se
2009-02-12 08:48

Uttagningar på Riksinnebandygymnasiet

Onsdag och torsdag denna vecka hålls uttagningsdagar för killar på Riksinnebandygymnaiset i Umeå. Uttagningsdagarna på RIG är kulmen på den ganska långa uttagningsprocess som börjar med att alla intresserade söker till RIG under hösten.
 


Peter Svensson ger instruktioner inför en övning.


Under SDF-SM observerar både RIG-instruktörer och U19-förbundskaptener de som sökt och kan dessutom uppmuntra särskilt talangfulla spelare att söka till RIG.

I år har ungefär 150 niondeklassare valt att söka till RIG och de här två dagarna i Umeå är 18 killar på plats för att spela innebandy, intervjuas och göra tester. Det troliga är att mindre än hälften av dem erbjuds plats eftersom även tjejerna är med och slåss om det dussin platser som RIG förfogar över för nästa läsårs ettor.

Peter Svensson, Fredrik Holmgren och Torbjörn Sjögren är RIG-instruktörerna som ansvarar för uttagningarna. I år deltar Jan Gustafsson, förbundskapten för U19-landslaget, på killarnas uttagningar och assisterande förbundskaptenen för U19 dam, Thomas Eriksson, deltog på tjejernas uttagningar för två veckor sedan. 

 

Elever och föräldrar samlade för att ta del av information om RIG.

 
RIG-elever i andra och tredje klass är med och hjälper till bl.a. med att visa skolan och elevhemmet samt att prata med blivande elever och föräldrar för att ge sin bild av hur det är att gå på RIG.

Uttagningsdagarna är till för att RIG ska kunna bestämma vilka elever som ska erbjudas plats men också till för de sökande och deras föräldrar ska få en bild av vad RIG-studier innebär så att man kan fatta ett bra beslut om man erbjuds plats. 

 

Matchbild från uttagningarna i Umeå.

 

Niklas Lindskog, instruktör friidrottens RIG, hjälper till med rörlighetstesterna.

 
Det är självklart att innebandyn är viktig men lika viktigt är att man klarar av att flytta hemifrån och att man klarar skolan under de nya förutsättningar som gäller. RIG-tiden ger unika förutsättningar att utvecklas på innebandyområdet men kräver också eget ansvar och det är den mixen av innebandy, skola och social tillvaro som RIG lyfter fram de här dagarna.

Om ungefär en vecka har de flesta fått besked om de får en plats eller inte och senare i vår vet vi vilka som tackat ja till att gå på RIG för att där satsa på att bli framtidens landslagsstjärnor.

Text och foto: Anders Jonsson