"Ska man se någon match är det Kais-Falun" - Innebandy.se
2009-02-19 23:37

"Ska man se någon match är det Kais-Falun"

Kais Mora är indragna i dramatiken kring slutspelsstrecket i damernas elitserie och på söndag spelar de derby mot Falun. innebandy.se har intervjuat Kais Moras tränare Roger Jonsson inför slutspurten.

Full pott i helgens matcher mot Engelholm och Pixbo måste ni vara nöjda med?
– Vi är otroligt nöjda! Vi brukar ha svårt med Engelholm borta och gjorde en dålig första period. Engelholm hade inget strukturerat spel och vi kunde vinna med 10-5. Mot Pixbo brukar vi spela jämnt och vi var det bättre laget. Jag tycker inte att Pixbo har övertygat i serien, men de kommer att spela slutspel, säger Roger Jonsson.

Det andra året i Elitserien brukar vara tuffare än det första. Hur har det gått för Kais tycker du?
– Om vi tar full pott de sista fyra matcherna, har vi fått ihop fler poäng än förra året. Mora är en liten ort och om det har gått lite sämre en match, frågar många varför. Den yttre påverkan och förväntningarna på spelarna är höga, men inom gruppen tänker vi inte så. Vi spelar så bra vi kan och har dessutom utvecklat vårt spel i år, anser Roger.

 

Sara Helin är en av många unga, lovande spelare i Kais Mora. Foto: Lars Hjalmarsson.

 
På vilket sätt har ni utvecklat ert spel?
– Vi har längre anfall, vårdar bollen på ett bättre sätt och kastar inte in bollarna vårdslöst så att motståndarna får vända och kontra bort oss. I början av säsongen hade vi problem med försvarsspelet, men det har vi rättat till nu, menar Roger.

Vilken spelare har gått mest framåt?
– Jag tycker att vår center Michelle Rydin som är född 1992 har utvecklats enormt mycket. Hon läser spelet bra, har en utmärkt klubbteknik och ger aldrig upp. Michelle är helt enkelt väldigt duktig, berömmer Roger.

Målvakten Sandra Fredriksson var inte med i den senaste landslagstruppen. Tycker du att hon borde vara med?
– Vårt sämre försvarsspel i början av säsongen har nog gjort att Sandra tappade sin landslagsplats, hon var lite utlämnad och försvararna hjälpte inte Sandra på bästa sätt. Nu har vårt försvar blivit bättre och om landslaget skulle tas ut i dags läget, skulle jag bli förvånad om Sandra inte var med, tycker Roger.

Fungerar föreningen elitmässigt?
- När vi spelade i division 1 fungerade allt kring laget mycket bra och nu har vi byggt på det. När det gäller det sportsliga så har Kais har duktiga ungdomsledare som gör ett mycket bra jobb, det har till exempel alltid funnits med Kais-spelare med i U19-landslagen. Vi har en egen hall där vi styr allt själva och representationslagen får bra träningstider. Det finns ett otroligt mediaintresse i stan och tjejerna blir igenkända överallt. Vi skulle kunna få lite mer publik till matcherna, säger Roger.

Det är framför allt Kais, Falun, Endre och Dalen som tampas om två slutspelsplatser. Vilka tror du tar sig dit?
– Jag tror att Huddinge också kan blanda sig i denna grupp, för de har dålig målskillnad. Det är en ruskigt jämn serie och vi skitade mot fjärde platsen vilket egentligen inte hade varit en omöjlighet. Falun har verkligen lyft sig och jag tror på dem och oss som slutspelskandidater, säger Roger.

Vilket lag har imponerat mest respektive minst på dig den här säsongen?
– Endre har imponerat på mig då de vänder spelet snabbt. Målvakten Hanna Sihlman har tidigare varit lite upp och ner, men är stabilare nu. Sara Anteryd har varit grym mot oss.

– Jag tycker inte att Engelholm och Västerås har presterat och att spelarna inte räcker till. Ledarna är duktiga och har säkert försökt att göra allt som går för att de ska prestera bättre, tror Roger.

Ni har fyra matcher kvar att spela, mot Karlstad, Falun, Rönnby och Huddinge. Vad tror du om era chanser till poäng?
– Karlstad har släppt in näst minst mål på hemmaplan i serien och är bättre än tabellen visar. Mot Falun låg vi under och vände senast, matcherna mot dem brukar vara fartfyllda och kan gå hur som helst. Vi hoppas att Rönnby är nöjda med sin placering och går på halvfart mot oss. De rullar boll bra och vi har inte slagit dem tidigare. När vi mötte Huddinge borta gjorde vi vår sämsta prestation i år och det lär bli en tight match även nu, siar Roger.

På söndag spelar ni derby mot Falun. Vid förra mötet vann ni i sudden death, är derbyna extra viktiga och prestigefyllda för er?
– Är det någon innebandymatch man ska se, är det den mellan Kais och Falun. Inget av lagen kommer att ge sig och matcherna är ofta sevärda och fartfyllda. Det är en match som skrivs upp i media och det är mycket uppmärksamhet kring den. Många av våra spelare har inte varit med och slagit Falun på seniornivå tidigare så det var väldigt glatt efter vinsten senast. Men nu är det en ny match och först ska vi koncentrera oss på Karlstad på lördag, betonar Roger Jonsson.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon