2009-02-25 16:10

RIG Umeå IBF avstår eventuellt kval

RIG Umeå IBF har bett om att få avstå kval till Elitserien i händelse av att de vinner damernas division 1 norra. SIBF har nu beviljat detta och kvalplatsen kommer i stället att tillfalla tvåan i serien, samtidigt som RIG Umeå spelar kvar i division 1 nästa säsong.

När det blev uppenbart att RIG Umeå IBF hade goda möjligheter att vinna serien lyfte SIBF frågan gällande klubbens möjlighet att tacka nej till elitseriekval.

Bakgrunden till RIG Umeå IBF:s önskemål om att inte delta i kval till Elitserien är att både Riksinnebandygymnasiet och SIBF har uppfattningen att RIG-eleverna inte för tidigt ska spela i Elitserien. Förbundsstyrelsen har tidigare fattat beslut om att de s.k. RIG-lagen inte ska spela i högsta serien och i gemensamma diskussioner har nu ansvariga för Riksinnebandygymnasiet i Umeå och SIBF tillsammans kommit fram till att ett kval därmed inte ska spelas utan erbjudas tvåan i serien.

Peter Svensson, RIG-instruktör i Umeå, säger:

– Vi på RIG känner en lättnad över att SIBF kunde lösa så att vi kunde tacka nej redan i år till en eventuell kvalplats. Vår policy och inställning är väldigt tydlig: vi vill inte ha för bråttom att lyfta upp unga tjejer till Elitserien.

– Vi ser det som ett nationellt problem att så många tjejer så snabbt hamnar i seriepyramidens slutstation utan att vara spelmässigt färdigutvecklade. I och med att vi kan tacka nej till kvalplatsen trots en eventuell serieseger kan vi agera i enlighet med den ståndpunkten och få andra att få upp ögonen för vår syn på saken, säger Svensson vidare.

Normalt kan lag inte tacka nej till kval utan att riskera böter och uteslutning från den serie man spelat i, men i RIG Umeå IBF:s fall finns ingen sådan risk.

– Det ligger i allas intresse att RIG Umeå IBF ska kunna tacka nej till kvalet utan att drabbas av någon sanktion. Att RIG Umeå IBF genomför kvalspel trots att de enligt tidigare SIBF-beslut samt beslutet från Tävlingskongressen måste tacka nej till Elitserien, skulle bara ses som ett hinder för de lag som fortfarande slåss om andraplatsen, säger Anwar Samuelsson, tävlingschef på Svenska Innebandyförbundet.

– Vi kan inte stänga Norrlandsfönstret mot högre serier, det är en omöjlighet. Att andra lag inte kan tacka nej handlar också om Tävlingsbestämmelserna, där finns inga särskilda kapitel gällande avsteg. Tvåan i serien division 1 norra damer betraktas som segrare, och tilldelas därmed kvalplats, om RIG Umeå IBF vinner serien. Tabellen räknas inte om, alla matcher räknas, säger Samuelsson avslutningsvis.


Författare: Klas Pettersson