2009-02-27 07:21

Huddinge har allt i egna händer

I helgen spelas Elitseriens sista omgångar och striden kring slutspelsstrecket är knivskarp. Huddinge har möjlighet att säkra sin slutspelsplats och innebandy.se intervjuade lagets tränare Rickard Gustafsson inför slutspurten.


Rickard Gustafsson jagar slutspel. Foto: Huddinge IK.
 

Huddinge har kommit in som en frisk fläkt med sitt offensiva spel. Vilken är er spelidé?
– Vi strävar efter att spela en slags totalinnebandy över hela banan. I början av säsongen spelade vi mer offensivt, men fick oss en knäpp på näsan av Balrog när vi förlorade med 11-0. Efter den matchen har vi fokuserat mer på försvaret och faller tillbaka lite. Vi har förfinat vårt man-man-spel och värderar lägena bättre. Dessutom gynnas inte det offensiva spelet av spelschemat direkt. Dubbelmöten gör att lagen inte orkar pressa och springa tokmycket, menar Rickard.

Herrsidan får ofta höra att innebandyn har blivit alltför taktisk och defensiv, hur tycker du det är för damerna?
– Daminnebandyn går mer och mer åt det hållet. Många lag backar tyvärr hem, för det är lättare att förstöra än att vara konstruktiv. Alla lag måste spela efter sina förutsättningar, men jag tycker att topplagen borde kunna kliva på mer då de är så pass spelskickliga, tycker Rickard.

Hur är det med målskyttet i laget, ni är ett av lagen som har gjort minst mål i serien?
– Vi saknar en spelartyp som är en utpräglad målskytt, men vi har fått in Madelene Westerberg från Täby och hon är en sådan spelare. Hennes självförtroende är inte på topp och hon ligger lite efter med fysen, men när hon är ikapp kommer hon att vara nyttig för oss. Vi har många finlirare i laget och spelar ett lite för omständligt anfallsspel emellanåt. Det är dock positivt att motståndarna inte kan ta bort nyckelspelare eftersom vi har ett så utspritt målskytte, säger Rickard.

Er landslagsmeriterade lagkapten Anna Sölveskog kan inte spela mer, då hon ska ha barn. Hur stort avbräck är det?
– Anna är en mycket bra ledare som alltid spelar med hjärta och inställning vilket gav henne en landslagsplats i höstas, så visst kommer vi att sakna henne. Anna Wiman blir vår nya lagkapten och hon visade direkt i helgen att hon kommer att axla kaptensjobbet bra, anser Rickard.
 


Nya lagkaptenen Amma Wiman med bollen i matchen mot Rönnby. Foto: Stig Almqvist.


Målvakten Emelie Frisk har imponerat på mig, vad gör henne så bra?
– Emelie är en placeringssäker målvakt som vår målvaktstränare Fredrik Karlsson har jobbat mycket med. Hon hatar att förlora och accepterar inte något insläppt mål, inte ens på träning. Det är Emelies viktigaste egenskap och man får inte glömma att detta är hennes första säsong som förstemålvakt i Elitserien. Nästa säsong hoppas jag att Emelie får chansen i landslaget, hon måste höja sin lägstanivå först. Vårt offensiva spel har inte gynnat Emelies chanser i landslaget, då vi ofta har övergett henne i försvarsarbetet, menar Rickard.

Hur är konkurrensen om spelarna i Stockholm?
– Den är stenhård! Men det finns många duktiga innebandyspelare i Stockholm och att vi är tre elitlag ser jag bara som en möjlighet för fler spelare att få chansen till spel i den högsta serien. Huddinge kan locka med en stark organisation där allt sköts professionellt. Vi har en sund ekonomi och en rutinerad hockeysektion bakom oss, där spelare och tränare kan koncentrera sig på det de ska göra, berättar Rickard.

Förlust mot Rönnby senast, hur var matchbilden?
– Matchen i sig var ganska medioker där vi saknade udden i spelet. Jag anar att våra tankar fanns lite för långt fram, på denna helg då vi möter lag som också slåss om slutspelsplatserna. Rönnby är egentligen tråkiga att se på och möta, men fruktansvärt effektiva. De går runt på lite folk och har duktiga Sanna Tuominen skadad, trots det vinner de många matcher. Deras snabba omställningar imponerar på mig, berömmer Rickard.

Rönnby är en av favoriterna till SM-guldet. Om ni tar er till slutspel, kan ni rubba favoriterna?
– Vårt mål har hela tiden varit slutspel och nu är vi så oerhört nära. Vi vet att vi har kapaciteten när vi spelar på topp och i serien har vi haft pressen på oss att ta poäng för att nå slutspel. I slutspelet blir det topplagen som får pressen på sig att prestera. Jag är övertygad om att tar vi oss till slutspel kan vi nå långt, menar Rickard.

Vilket lag har imponerat mest respektive minst på dig?
– Vi hade det tufft i kvalet till Elitserien mot Västerås och jag trodde att de skulle gå bättre. Engelholm har underpresterat för de har spelare som hör hemma i Elitserien. Skåne är ett starkt distrikt så de borde ha många spelare att rekrytera. Iksu är otroligt passningssäkra och spelskickliga som aldrig går bort sig. De är helt klart favoriter till SM-guldet, anser Rickard.

Vilket är ditt intryck av säsongens elitserie, när det gäller...
 
... spelarnas taktiska kunskaper: – Goda, i många fall riktigt bra.
 
... spelarnas fysik: – Kan bli bättre. Lagen i botten tappar ofta i slutet av matcherna och det måste bero på den sämre fysiska statusen. Rönnby är vältränade för de går runt på lite folk och är ändå med i toppen.
 
... föreningarnas arrangemang: – Här finns det mycket att göra. Vi försöker ha ett proffsigt bemötande, men när vi spelar på bortaplan finns det många tränare som inte ens kommer fram och hälsar som hemmalag. Jag tycker att det är respektlöst att motståndarna många gånger får vänta länge på planen, innan hemmalaget har haft sin line-up och intro.
 
... publiksiffrorna: – Vi kan inte skylla på sämre hallar utan problemet är nog snarare så att många elitlag spelar sina matcher samtidigt i Stockholm. Sedan kan Dalen och Iksu vilja flytta matcher för att de krockar, men vi i Stockholm har det så hela tiden. Det är tråkigt att publiksiffrorna inte är bättre.

I helgen möter ni Dalen och Kais Mora som är konkurrenter om slutspelsplatserna. Vad tror du om deras chanser att grusa Huddinges planer om ett slutspel?
– Vi spelar bägge matcherna på bortaplan, så den långa resan kan bli en nackdel för oss men vi åker upp redan på fredagen. Dalen spelar ett tight försvarsspel och har duktiga spelare i Moa Schilström och Nina Helas bland annat. Matchen mot Kais kan bli raka motsatsen, då vi bägge spelar offensivt. Det kan bli mycket hawaii-spel och tillfälligheter som avgör. Kais har en mycket duktig målvakt i Sandra Fredriksson.

– Vi har allt i egna händer och kan bli klara för slutspel redan på lördag, om vi slår Dalen och Rönnby tar Kais. Dock måste vi höja vår lägstanivå och jag är övertygad att tjejerna gör det i helgen. Det är vår sista chans att nå slutspel, något som hela laget verkligen vill.

Läs mer:
Damernas kvartsfinalkval i tv
Förutsättningar inför helgen
 

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon